Net digital nomad geworden? Deze vragen worden je het meest gesteld.

Als je je baan opzegt en ervoor kiest om voor jezelf te gaan werken krijg je niet altijd even leuke reacties. Sommige mensen snappen niet waarom je een goede baan opzegt of ze kennen het idee achter het leven van een digital nomad niet. Dit brengt veel vragen met zich mee. Maar ook veel mensen die oprecht interesse hebben in hoe het dan allemaal werkt schromen niet om hun vragen te stellen. En aangezien ik het altijd leuk vind om die vragen te beantwoorden, heb ik hieronder de 10 meest gestelde vragen inclusief antwoorden op een rijtje gezet.

Vraag 1: Wat doe je nou precies als digital nomad?

Als digital nomad werk ik vanuit de mooiste plekken ter wereld aan mijn online bedrijf. Via het internet haal ik nieuwe klanten binnen en verricht ik werk voor ze. De werkzaamheden die ik als digital nomad zoal doe zijn: website design, huisstijl ontwerp, online marketing, content creatie en vertaalwerk.

Vraag 2: Waarom heb je de stap gemaakt om digital nomad te worden?

Kort antwoord: omdat ik online geld wilde verdienen en fulltime wilde gaan reizen.

Lang antwoord: ik werd niet meer gelukkig van het werk dat ik deed. De branche waarin ik werkte was super hoor, maar ik werkte lange dagen op kantoor en verlangde er ontzettend naar om meer van de wereld te zien. Want voor een 9 tot 5 leventje ben ik toch niet op deze aardbol gezet? Ik was altijd al bezig met het plannen van een volgende reis en vond het niet erg om af en toe in een weekend te werken, want dat betekende dat ik dan vervolgens ergens een vrije dag kon opnemen om een lang weekend weg te gaan. En aangezien je als digital nomad zelf je dagen kunt inplannen en je werk kunt verrichten vanuit de mooiste plekken ter wereld, was de keuze niet zo moeilijk.

Vraag 3: Loopt het wat?

Het loopt zeker wat. Al na de eerste paar maanden verdiende ik meer dan toen ik nog in loondienst werkte. Dus wat mij betreft hoeft dit nooit meer anders. Verder werk ik aan veel verschillende projecten, waardoor het werk leuk en afwisselend blijft. Win-win!

Vraag 4: Zit er wel geld in?

Er zit meer geld in dan dat je in eerste instantie zou denken. Je kunt werkelijk waar met alles geld verdienen, maar je moet het alleen ‘even’ weten te vinden. En doorzettingsvermogen is hierbij ook van belang. Je zult namelijk met regelmaat afwijzingen krijgen (zeker in het begin), maar de aanhouder wint. Ik verdien inmiddels flink wat meer dan dat ik in loondienst verdiende, dus je hoort mij niet klagen.

Vraag 5: Vinden opdrachtgevers/klanten het niet raar dat je niet even langs kunt komen?

Tot nu toe heb ik daar helemaal geen problemen mee ondervonden. Dit komt waarschijnlijk ook doordat opdrachtgevers er inmiddels op ingespeeld zijn. De websites en platforms waar je werk kunt vinden worden veelal door opdrachtgevers gebruikt die bekend zijn met het online wereldje van digital nomads.

Daarnaast hoef je tegenwoordig eigenlijk ook niet meer perse langs te komen. Een meeting kun je net zo goed via Skype doen, feedback kun je uitwisselen via de e-mail, je kunt ideeën op je eigen scherm laten zien door middel van screensharing en je kunt tegenwoordig zelfs online documenten ondertekenen. Het enige waar je af en toe rekening mee moet houden is het tijdsverschil. Als je aan de andere kant van de wereld zit, dan bestaat er een kans dat een Skype meeting pas laat in de avond gaat plaatsvinden, of juist supervroeg in de ochtend. Maar daar speel je als flexibele digital nomad natuurlijk goed op in 😉

Vraag 6: Vind je het niet jammer dat je moet werken tijdens de vakantie?

Het leven van een digital nomad is geen vakantie. 😉 Dit is vaak een misverstand dat veel ontstaat bij mensen die nog niet bekend zijn met digital nomads. Ik besteed in het buitenland namelijk net zoveel tijd aan mijn onderneming als dat iemand anders in Nederland doet, want anders verdien je natuurlijk geen geld. Het is natuurlijk wel zo dat ik zelf mijn dagen kan inplannen en op de middag bijvoorbeeld een paar uren vrij kan nemen om te gaan zwemmen of om de omgeving te verkennen.

Vraag 7: Wat is je favoriete bestemming?

Dit is een hele lastige vraag! Ik heb al heel veel van de wereld gezien, maar de plekken zijn allemaal zó verschillend. Wel kan ik je vertellen dat ik sinds een paar maanden op Bali zit en dat dit echt als ‘thuis’ is gaan voelen. En over een paar maanden staat een langere tijd in – een van mijn favoriete wereldsteden – New York op de planning. Dat is wel een droom die uitkomt!

Vraag 8: Ik wil ook digital nomad worden. Kun je me hierbij helpen?

Zeker! Dat is precies de reden waarom ik Dutch Digital Nomad ben gestart! Ik heb namelijk al mijn ervaring in drie verschillende cursussen gegoten, waarmee ik beginners kan leren om ook te gaan leven en werken als digital nomad.

Een van die cursussen is de Virtual Assistant Skills Cursus. Deze cursus is een wat meer marketingtechnische cursus. Het gaat in op e-mailmarketing, social media marketing, webinars, het opzetten van een WordPress website, het maken van landingspagina’s en check-out pagina’s & meer.

De (Web) Design Skills Cursus richt zich op design. Hierin leer ik je bijvoorbeeld hoe je een website mooi kunt vormgeven, hoe je de programma’s als Photoshop, Illustrator en Indesign gebruikt, hoe je moodboards en logo’s ontwerpt en hoe je een mock-up en e-books kunt maken. Dit is dus wat meer de creatievere hoek.

En in de laatste cursus, de Fulltime Reizen en Online Werken Cursus, leer je hoe je met de andere cursus(sen) je eigen bedrijf van de grond krijgt en hoe je kunt gaan leven als digital nomad. Zo leer je over de KvK, domeinen, social media kanalen, het maken van websites, vinden van klanten, bepalen van uurtarieven en pakketprijzen, het doen van de administratie etc. Maar dat is niet het enige. Want ik leer je ook waar je goedkope vliegtickets kunt vinden en wat goede digital nomad bestemmingen zijn!

Vraag 9: Wat is een goed budget om mee te starten?

Je kunt beginnen met 0 euro, maar het is wel handig om wat achter de hand te houden. In het begin kan het namelijk wat lastiger zijn om klanten te vinden en dan is het wel prettig dat je gewoon de boodschappen kunt blijven doen. Wat ik zelf heb gedaan is dat ik een paar maanden zuinig aan heb gedaan toen ik nog in loondienst werkte, waardoor ik wat geld opzij kon leggen en daarna ben ik begonnen. Je hoeft dus geen startkapitaal te hebben om als digital nomad te beginnen. Zolang je maar een laptop en wifi hebt! 🙂

Vraag 10: Heb je tips over hoe ik met een klein budget rond kan komen?

Zeker! Ga met een klein budget vooral niet naar dure bestemmingen. Kies voor een bestemming waar je goedkoop kunt verblijven en waar het levensonderhoud ook goedkoop is. Veel landen in Azië voldoen aan deze criteria, maar ook landen als Colombia of Portugal zijn populair onder digital nomads.

Als je van te voren je verblijf vastlegt dan kun je al een hoop geld besparen, zeker bij populaire bestemmingen. De beste prijs/kwaliteitsopties zijn vaak snel volgeboekt. Daarnaast kun je veel geld besparen door niet in een toeristisch gebied te verblijven, waardoor je de boodschappen doet bij de locals en ook in kleine restaurantjes bij locals eet. Dit is niet alleen goed voor de portemonnee, maar het is nog lekker ook!

Heb je nog andere vragen voor mij die je graag beantwoord wil hebben? Stuur dan gerust een berichtje, want ik beantwoord ze graag!

Hi!

Hi!

Ik ben Grysilde, het gezicht achter Dutch Digital Nomad en een reiziger in hart en nieren. Ik wil vrouwen inspireren om hun dromen na te jagen en te doen wat ze leuk vinden. Om niet te blijven hangen in het standaard 9 tot 5 leventje, maar een leven te leiden waar hun hart van in de fik vliegt. Ik stoom ze klaar om de stap te maken naar het online ondernemerschap, zodat ze de vrijheid krijgen om te werken waar en wanneer ze willen.