Woonplek vinden als digital nomad; hoe vind je een nieuw thuis?

Een nieuwe bestemming: maar hoe vind je een nieuw thuis?

Het leven als digital nomad is heerlijk, maar er komen natuurlijk ook wat praktische zaken bij kijken. Wanneer je telkens van woonplaats verwisselt, moet je ook vaak op zoek naar een nieuw thuis. Maar hoe doe je dat precies? Welke hulpmiddelen gebruik je? Dit hangt natuurlijk ook van de plek af, maar hier geef ik je alvast een paar tips voor het vinden van een woonplek als digital nomad, in een nieuwe omgeving!

Wil je een woonplek vinden als digital nomad? Spread the word!

Vertel alles en iedereen dat je op zoek bent naar een woonruimte op je volgende bestemming. Zo bemachtigde een vriendin haar nieuwe woning in Amsterdam tijdens het meubel shoppen in Deventer. Ze vertelde tussen neus en lippen door aan de verkoopster dat ze op zoek was naar een thuis in de drukbevolkte hoofdstad. Die had toevallig een vriend met wat pandjes en twee weken later kon ze intrekken. Connecties zijn key! Dus vertel het je buurman, je tandarts, je tante’s kat, wie het ook maar horen wil. Wie weet hebben ze iets voor je in de aanbieding.  

Gebruik Facebookgroepen om een nieuwe woonplek te vinden

Social media platformen zijn ideaal voor je huizenzoektocht. Er zijn ontelbaar veel groepen actief op Facebook. Misschien ben je hier in Nederland wel bekend met de ‘Zoekt kamer in Amsterdam Community’ groep, waarin mensen particulier woonplekken aanbieden. Meestal zijn deze ruimtes wel gedeeld, maar daardoor ook vaak goedkoper.

Soortgelijke Facebookpagina’s bestaan ook voor grote (en ook kleine) steden in het buitenland. Zo vond ik ook een woonplek in Torquay (een klein surfdorpje aan het begin van de Great Ocean Road in Australië) door een advertentie te plaatsen in de Facebookgroep van de Torquay Community. Typ dus eens in de zoekbalk van Facebook de naam van je volgende bestemming in, in combinatie met ‘rentals’, ‘rooms’, ‘housemates’, ‘housing’ of ‘apartments’ en er zullen ongetwijfeld groepen opduiken waar je lid van kunt worden. Je hebt de mogelijkheid om te reageren op advertenties, maar je kan ook zelf een advertentie plaatsen. Houd het kort en krachtig. Leg in een paar zinnen uit wie je bent, waarom je een woning zoekt en waar je precies naar op zoek bent. Een foto erbij voor een eerste indruk doet het ook altijd goed. Zo’n kleine profielschets zal meer aanspreken en je daardoor sneller een nieuwe woning opleveren.

Profiteer van Airbnb

Nog zo’n mooie uitvinding van deze tijd: Airbnb. Je hoeft geen handenvol geld uit te geven aan een paar nachtjes in een hotel, maar kan langere tijd verblijven in iemands thuis voor een kleiner prijsje. Neem nu als voorbeeld Bali. Indonesië is natuurlijk een stuk goedkoper in vergelijking met westerse verblijfplaatsen, maar dat betekent ook dat je een stuk luxer kunt gaan. Een villa met privézwembad is daar te huren voor zo’n 800 euro per maand. Lekker toch?! Voor ieder budget is er een enorm aanbod aan prachtige verblijfplaatsen te vinden. In het algemeen zullen prijzen in westerse steden hoger liggen, maar je krijgt er vaak veel ruimte, privacy en comfort voor terug. 

Hostels zijn een goedkope woonplek voor digital nomads

Wil je nou het liefst zo veel mogelijk geld besparen en ben je van plan niet al te lang op dezelfde plek te blijven? Dan zijn hostels ook een mooie oplossing. Vaak is het mogelijk om een deal te sluiten voor langer verblijf. Soms is er zelfs de optie om je verblijf te verdienen in ruil voor een aantal uurtjes werk (vaak huishoudelijke klusjes of receptiewerkzaamheden). Je slaapt dan hoogstwaarschijnlijk in een gedeelde kamer met andere reizigers die daar voor langere tijd blijven. Dit is tevens een ideale manier om ook snel vrienden te maken in een nieuwe omgeving. Natuurlijk moet je er wel rekening mee houden dat je niet veel privacy zult hebben en er veel afleiding zal zijn. Als je rustig wil werken kan je altijd een flexplek of rustig cafeetje in de buurt opzoeken, maar check dan altijd even van tevoren of deze nabij te vinden zijn. 

Vergeet de gezelligheid niet

Is het je gelukt om een woonplek te vinden? Vergeet de gezelligheid dan niet! Het is belangrijk om je te beseffen dat de eerste dagen misschien raar zullen aanvoelen in je nieuwe woonruimte, dus neem wat vertrouwde spullen met je mee. Dat hoeft helemaal niet veel moeite te zijn of ruimte te kosten. Zo neem ik vaak een dun wandkleed mee, een aantal foto’s die ik kan ophangen en een mini-snoertje sfeerlichtjes. Het is natuurlijk niet van levensbelang, maar dit soort dingen zullen je nieuwe huis sneller als thuis laten voelen.

Geschreven door: Noah Vink

Hi!

Hi!

Ik ben Grysilde, het gezicht achter Dutch Digital Nomad en een reiziger in hart en nieren. Ik wil vrouwen inspireren om hun dromen na te jagen en te doen wat ze leuk vinden. Om niet te blijven hangen in het standaard 9 tot 5 leventje, maar een leven te leiden waar hun hart van in de fik vliegt. Ik stoom ze klaar om de stap te maken naar het online ondernemerschap, zodat ze de vrijheid krijgen om te werken waar en wanneer ze willen.