Jezelf verkopen als ondernemer; de elevator pitch

Jezelf verkopen als ondernemer is vaak (vooral in het begin!) erg lastig. Bijna niemand houdt ervan om vol lof over zichzelf te praten en al helemaal niet als dat de ander op den duur misschien wel geld gaat kosten.

Maar toch kun je er niet omheen. Je zult jezelf als ondernemer moeten verkopen. Jouw diensten of producten moeten aan de man gebracht worden dus is het tijd om aan de slag te gaan met een goede elevator pitch.

Wat is een elevator pitch?

Een elevator pitch is iets wat uit Amerika is komen overwaaien. Vele kantoren bevinden zich in de grote steden in hoge wolkenkrabbers. Het kan dan ook zomaar zo zijn dat je als ondernemer samen met anderen een paar minuten in een lift staat. Een mooi moment voor jezelf verkopen en jouw producten/diensten aan de man te brengen. Zo gaat er geen kostbare tijd verloren (tijd is geld!), hebben jullie iets om over te praten en kun je netwerken terwijl je in de lift staat.

In Nederland heb je hier misschien minder mee te maken, maar je krijgt met regelmaat de vraag “Wat voor werk doe je nou precies?” te horen, of “Vertel eens iets over jezelf“. Als je een elevator pitch hebt voorbereid dan kun je hier een sluitend antwoord op geven.

Waar voldoet een goede elevator pitch aan?

Het concept van de elevator pitch is simpel: wees zo overtuigend mogelijk in zo kort mogelijke tijd. Simpel toch?!

Maar even zonder gekheid… een paar elementen waaraan jouw elevator pitch moet voldoen zijn:

  • Houd het kort
  • Wees duidelijk (kom snel to the point en gebruik geen vakjargon)
  • Gebruik krachtige taal (termen als ‘winnen’, ‘omzetstijging’, ‘verhoging’ en ‘onder het budget’ doen het altijd goed)
  • Gebruik actieve woorden (zoals ‘ik help’, ‘ik zoek’ en ‘ik maak’. Vermijd woorden als ‘zouden’, ‘eventueel’ en ‘in principe’.
  • Vertel visueel en verhalend (met een begin, midden en slot kun je een kort verhaal vertellen en zorg ervoor dat mensen zich er iets bij kunnen voorstellen. Dan blijft het beter hangen!)

Jezelf verkopen: hoe je jouw elevator pitch maakt

Tijd om nu echt aan de slag te gaan! Hieronder zie je een paar vragen waarop je jouw elevator pitch kunt baseren.

  1. Wie ben je?
  2. Waar kun je mij mee helpen?
  3. Wat is het resultaat nadat je mij geholpen hebt?

Na deze drie vragen te hebben beantwoord is het vaak erg sterk om te eindigen met een call to action. Bijvoorbeeld een open vraag die je aan de gesprekspartner stelt of dat je voorstelt een meeting in te plannen.

Oefen je ‘verkooppraatje’

Nu is het tijd om de elevator pitch te gaan oefenen. Hierbij kan ik je aanraden om de voicerecorder op je telefoon te gebruiken. Op die manier kun je jezelf terughoren en kun je waar nodig de elevator pitch bijschaven.

Ook is het goed om het verkooppraatje voor een spiegel te houden of om voor familie/vrienden te oefenen. Op die manier heb je altijd iemand in het zicht en kun je vast oefenen om het echt op iemand over te brengen.

Daarnaast kunnen jouw vrienden en familieleden natuurlijk ook feedback geven waardoor jij jouw elevator pitch nóg beter kunt maken. #win-win!

Denk aan je houding

Niet alleen is het praatje van belang, maar ook je houding vertelt veel over wie je bent. Zorg er dus voor dat je een actieve en open houding aanneemt als je met iemand praat. Sta rechtop, schouders naar achteren en probeer je armen langs je zij te houden (en dus niet voor je lichaam!). 

Als jij een actieve en open houding aanneemt dan kom je al gelijk een stuk zelfverzekerder over. En zeg nou zelf… je zou zelf toch ook sneller een dienst of product bij iemand afnemen die zelfverzekerd overkomt?

Elevator pitch voorbeeld

Uiteraard geef ik je ook nog graag een voorbeeld mee van een elevator pitch. Zo zou die van mij eruit kunnen zien:

“Ik werk en leef als digital nomad. Hierbij reis ik fulltime de wereld over terwijl ik online mijn werkzaamheden uitvoer. Waar ik me vooral mee bezig houd is om anderen te helpen ook te gaan leven als digital nomad. Dit doe ik door drie verschillende cursussen op beginnersniveau aan te bieden. Namelijk de Virtual Assistant Skills Cursus (waarbij ik mensen opleid tot Virtual Assistant), de (Web) Design Skills Cursus (waarbij ik mensen help werk te genereren als (web)designer) en de Fulltime Reizen en Online Werken Cursus. Die laatste cursus is mijn signature cursus waarin ik mensen help een eigen bedrijf op te zetten, hun bedrijf van de grond te krijgen, klanten binnen te halen en ga zo maar door. Zodra ze mijn cursus(sen) hebben afgerond kunnen zij – net als ik – gaan werken en leven als digital nomad. Mocht je hier zelf ook interesse in hebben, dan kan ik je mijn gratis introductiecursus aanbevelen.”

Start met jezelf verkopen

Nu is het tijd om de opgedane kennis om te zetten in actie. Mocht je er toch niet helemaal uitkomen of heb je hulp nodig? Stel dan gerust je vraag in de Facebook Community.

Hi!

Hi!

Ik ben Grysilde, het gezicht achter Dutch Digital Nomad en een reiziger in hart en nieren. Ik wil vrouwen inspireren om hun dromen na te jagen en te doen wat ze leuk vinden. Om niet te blijven hangen in het standaard 9 tot 5 leventje, maar een leven te leiden waar hun hart van in de fik vliegt. Ik stoom ze klaar om de stap te maken naar het online ondernemerschap, zodat ze de vrijheid krijgen om te werken waar en wanneer ze willen.