10 voordelen van een leven als Digital Nomad

De voordelen van een leven als Digital Nomad komen steeds vaker naar voren. Uit een onderzoek van Virgin Media Business blijkt dat er wordt voorspelt dat 50% van de werkenden in 2022 een leven als Digital Nomad leiden.

Waarom? Omdat een leven als Digitale Nomade ontzettend veel voordelen kent. En omdat ik dat zelf heb mogen ervaren deel ik hieronder mijn top 10 voordelen Digital Nomad leven.

1. Je bent je eigen baas

Dit houdt in dat je kunt doen en laten wat je wilt, maar vooral dat je werkt voor jezelf. Dat vind ik het meest belangrijk. Dat je niet jezelf naar een kantoor moet sleuren om daar de dromen van je werkgever te vervullen, maar dat je werkt om je eigen dromen uit te laten komen. Hoe harder je werkt, hoe meer je ervoor terug ziet. Het werkt voor mij erg motiverend!

2. Je kunt overal werken

SCORE! Niet meer in de file staan op weg naar kantoor, maar lekker vanaf de bank werken, vanuit een park, in de trein of een hele toffe coworking plek (waar je de hele dag door gratis thee en koffie mag pakken!). Zolang je je laptop bij je hebt kun je werken.

3. Niet meer verplicht de wekker zetten, maar je eigen dag indelen

Je wordt niet meer chagrijnig wakker omdat je om 6.30 uur moet opstaan omdat je verplicht naar kantoor moet, maar je kunt wakker worden wanneer je dat wilt!

Zelf ben ik wel iemand die graag de wekker zet, want anders blijf ik zo in bed liggen tot 11.00 uur en dat moeten we niet hebben! 😉 Dus ik zet vaak de wekker om 8.00 uur en begin dan vast te werken. Ik werk dan door tot aan de lunch, doe dan wat andere klusjes (boodschappen, huishouden, sporten etc.) of ik ga even lekker ergens lunchen (zie foto’s!) Vervolgens werk ik op de namiddag of ’s avonds nog een uurtje of 2 en that’s it. De rest van de dag lekker relaxen!

4. Kiezen met wie je samenwerkt

Vind je het altijd jammer als je moet werken met mensen waarmee je geen klik hebt? Als Digital Nomad heb je daar geen last meer van! Je kunt zelf kiezen met wie je een samenwerking aangaat! Zelf kies ik ook altijd projecten uit die me leuk lijken en waarbij ik met mensen samenwerk waarbij de communicatie soepel verloopt.

5. Alleen doen wat je leuk vindt

Oke, natuurlijk blijven er taken in je takenpakket zitten die je minder leuk vind, zoals in mijn geval de administratie. Maar de projecten waar ik aan werk passen helemaal in mijn straatje. Ik neem alleen opdrachten aan die ik leuk vind, waardoor het werk ook leuk blijft!

In het begin van je carrière als Digital Nomad zul je ook wel wat opdrachten aannemen waar je minder mee hebt, maar je moet toch ergens beginnen. Als je goed werk aflevert en goede recensies binnenhaalt kun je binnen de kortste keren leukere projecten gaan aannemen.

6. Nieuwe dingen leren terwijl je ervaring op doet

Daarnaast leer je als je voor jezelf werkt heel veel nieuwe dingen. En die leer je door ze gewoon te doen. Moet je voor de eerste keer een facebookadvertentie opzetten? Volg een korte cursus en breng het zelf daarna gelijk in de praktijk. Je doet ontzettend veel ervaring op en leert ongelooflijk veel nieuwe dingen als je voor jezelf werkt!

7. Je krijgt meer zelfvertrouwen

In de periode dat ik als Digitale Nomade voor mezelf werk, heb ik veel meer zelfvertrouwen gekregen. Ik ben iemand geworden die haar eigen bedrijf van de grond af aan kon opzetten, klanten binnen kon halen en naar tevredenheid projecten kon afronden. En met dat alles ook nog eens meer inkomen kon genereren dan dat ik voorheen deed in mijn kantoorbanen.

Ik heb echt het gevoel gekregen dat ik de wereld aankan en dat ik qua bedrijf alles zou kunnen bereiken wat ik maar zou willen, zolang ik me er maar goed voor inzet!

8. Je leert meer over jezelf

Dit kan soms pijnlijk zijn, maar over het algemeen erg nuttig! Je leert zoveel meer over jezelf als je buiten je comfortzone stapt. Want zeg nou zelf, voor het eerste een eigen bedrijf opzetten, helemaal in je eentje, is toch best ver buiten je comfortzone 😉

Ik heb geleerd wat mijn valkuilen zijn en ik heb gezien dat ik ontzettend kan groeien in dingen die ik ‘vroeger’ altijd maar vervelend vond. Zo pak ik nu zonder te aarzelen de telefoon op, terwijl ik dat voorheen altijd liever vermeed.

9. Je verdoet je tijd niet

Ik denk dat iedereen zich er wel in kan vinden als ik zeg dat je op kantoor wel eens domweg naar de klok zat te staren en je afvroeg of het al tijd was om naar huis te gaan. Of dat je veel liever ging kletsen met collega’s in plaats van serieus aan het werk te gaan.

Zodra je voor jezelf werkt heb je dat niet meer! Althans, ik heb het niet meer gehad. Alles wat ik doe zie ik terug in mijn inkomen en de groei van mijn bedrijf. Dus als ik niets doe, dan valt het aan het eind van de maand ontzettend tegen. Maar als ik lekker bezig ben blijft mijn bedrijf groeien en daarmee ook mijn inkomen.

Daarnaast is het ook nog zo dat wanneer ik mijn to-do lijst klaar heb, ik eigenlijk de rest van de dag leuke dingen kan gaan doen (of alvast dingen voor morgen van de lijst af kan strepen). Dus je gaat niet een half uur kletsen met collega’s, maar je zet door zodat je weer een nuttige dag hebt gehad.

10. Je kunt fulltime reizen als je dat wilt (hell yes!)

Last, but not least! Je kunt op reis gaan wanneer je maar wilt en je kunt zo lang wegblijven als je maar wilt. Bye bye 24 vakantiedagen, hello fulltime reizen!

Je neemt je werk gewoon met je mee. Laptop (en andere gear) inpakken en je kunt met de Noorderzon vertrekken. Wat een vrijheid!

Hi!

Hi!

Ik ben Grysilde, het gezicht achter Dutch Digital Nomad en een reiziger in hart en nieren. Ik wil vrouwen inspireren om hun dromen na te jagen en te doen wat ze leuk vinden. Om niet te blijven hangen in het standaard 9 tot 5 leventje, maar een leven te leiden waar hun hart van in de fik vliegt. Ik stoom ze klaar om de stap te maken naar het online ondernemerschap, zodat ze de vrijheid krijgen om te werken waar en wanneer ze willen.