Laat dit je niet tegenhouden om voor jezelf te beginnen

Als je wilt gaan beginnen met online ondernemen, spoken er vaak veel belemmerende overtuigingen door je hoofd. In deze blog deel ik veel van deze belemmerende overtuigingen en geef je mijn kijk hierop.

We laten ons vaak tegenhouden om ergens echt voor te gaan. Bij online ondernemen is dat net zo.  Als jij bijvoorbeeld nu in loondienst zit, dan is het best een hele grote stap om over te gaan op online ondernemen. Helemaal als je bijvoorbeeld nul ervaring hebt in het online wereldje. Zo heb ik met mijn cursussen mensen uit de zorg geholpen die nu een succesvolle online business hebben.

Belemmerende overtuigingen

Ik geloof erin dat iedereen een succesvolle online business kan opzetten. Toch hebben veel mensen last van belemmerende overtuigingen. Het gevoel dat ze door de mand vallen. Veelvoorkomende stemmetjes zijn:

  • Ik ben niet goed genoeg;
  • Ik heb niet genoeg ervaring;
  • Ik heb geen expertise en daarom willen mensen niet met mij samenwerken;
  • Ik heb hier geen diploma voor;
  • En nog veel meer.

Een aantal van deze belemmerende overtuigingen behandel ik in deze blog.

Die stemmetjes hebben niet altijd gelijk. Ook al deed je voordat je online ondernemer werd iets heel ander, je hebt wel bepaalde skills opgedaan. Skills die goed van pas komen in je online business. Misschien kun je wel goed luisteren of mensen inschatten. Jij voelt bijvoorbeeld heel goed aan waar mensen mee struggelen. Dit is een skill die als online ondernemer goed van pas komt.

Ik heb geen diploma

Een diploma is niet het belangrijkste als online ondernemer. Je hebt veel meer aan een goede portfolio. Ik had zelf ook niet de juiste diploma’s. Ik heb een toerisme opleiding gedaan. Per toeval ben ik het online marketing wereldje ingerold. Daar heb ik mijn ervaring opgedaan. Als je ervaring hebt, kun je gaan bouwen aan je portfolio. Hier kun je ook relevante hobby projecten in meenemen. Heb je die ervaring nog niet? Ga je diensten gratis aanbieden. Maak bijvoorbeeld een website voor een vriend of de sportvereniging. Hierdoor doe je ervaring op en kun je je portfolio aanvullen. Als jij kunt laten zien dat je goed bent, dan heb je een diploma niet nodig

Wie zit er nu op mij te wachten?

De markt is verzadigd of ik kan nooit klanten vinden, omdat er al zoveel andere aanbieders zijn. Zijn dit vragen die jou bezighouden? Wat als bedrijven als Thuisbezorgd, Uber of AirBnb zich daardoor hadden laten tegenhouden. Ze hadden kunnen denken ik begin niet, want restaurants bezorgen zelf of er rijden al genoeg taxi’s of mensen kunnen ook een hotel boeken via Booking.com.

Hoe anders had het eruit gezien als deze bedrijven zich hadden laten tegenhouden door belemmerende overtuigingen.

Als je jouw bedrijf goed in de markt weet te zetten. En als jij uniek bent op jouw eigen manier dan bouw je een succesvolle online business op. Het is makkelijker dan je denkt. Want als jij jezelf bent, dan ben je al uniek.

Wie ben jij als persoon?

Mensen zullen eerder voor je kiezen als je een persoon bent met een open houding. Ben je een prettig persoon om mee te babbelen en te sparren? Dan kiezen ze eerder voor jou dan wanneer je afstandelijk en kil bent. Je biedt dan al waarde. Laat je dus niet tegenhouden door die belemmerende overtuigingen. Je hebt er niets aan als je jezelf voedt met gedachten als:

  • Het is al moeilijk genoeg, waarom zouden mensen voor mijn diensten betalen?
  • Iedereen wil toch alles gratis zelf uitvogelen?
  • Een baan in loondienst biedt volgens de mensen in mijn omgeving meer zekerheid.
  • Online werken en fulltime reizen. Dat kan toch niet? Dat is voor mij niet haalbaar.

Dit is nog niet alles. Lees verder onder de foto welke belemmerende overtuigingen je nog meer kunt hebben als startende ondernemer.

belemmerende overtuigingen - foto door Studio Annemarije

Online wereld groeit

Vergeet niet dat juist door de coronacrisis online werken enorm is toegenomen. De online wereld groeit en dat zal de komende jaren alleen maar meer worden. Winkels en restaurants zijn meer online gaan doen. Dat zal in de toekomst ook blijven. Online eten bestellen wordt bijvoorbeeld in kleinere dorpjes ook mogelijk. Bij mijn ouders in Friesland was dit eerst niet mogelijk, maar door corona zijn restaurants daar toch op gaan inspelen.

Je ziet veel meer bedrijven die het thuiswerken ook na de coronaperiode blijven aanbieden. Omdat het zo goed werkt. Dit biedt veel kansen voor online ondernemers. Bedrijven zien nu in dat je prima op afstand kunt ondersteunen. Dat maakt het makkelijker om een bedrijf te overtuigen dat je je werk ook op afstand kunt doen. Dit is nu makkelijker dan toen ik begon.

De mening van anderen

Als je advies wilt over het online ondernemerschap, vraag dan niet de mening van mensen die geen ervaring hebben op dat vlak. Ze kunnen jou geen advies geven als ze dat pad niet zelf hebben bewandeld. Kijk dus goed naar wie jij om hulp of advies vraagt.

Toen ik net voor mezelf begon gaf mijn vader mij het advies om een loondienstbaan ernaast te houden voor de zekerheid. Mijn vader dacht dat ik me wel zou bedenken. In mijn familie zitten geen ondernemers, dus ik kan ook niet van mijn vader verwachten dat hij mij een goed advies kan geven.

Als je dan toch een advies wilt, vraag dan iemand die weet waar hij of zij over praat.

Er is meer in het leven

Tegenwoordig willen mensen meer in het leven. Ze willen meer reizen, ze willen meer vrijheid, ze willen meer geluk, ze willen meer plezier in hun werk hebben. Ze willen meer hun eigen dag kunnen indelen en ga zo maar door. Het is voor iedereen weggelegd. Je hoeft je niet te laten tegenhouden door de norm en wat er van je verwacht wordt in het leven.

Er wordt nog steeds wel van je ‘verwacht’ dat je een opleiding gaat doen, een baan in loondienst neemt en met je 67e met pensioen gaat. Maar we willen nu ook al genieten van mooie reizen en vrijheid ervaren. We willen niet tot ons pensioen wachten. Dat vind ik een hele mooie ontwikkeling.

Tegenwoordig gaan mensen veel meer hun dromen achterna en dat vind ik zo mooi om te zien. Want waarom wachten tot je pensioen? Je bent dan ook een paar jaar ouder en daardoor kun je misschien niet alles meer. Nu ben je nog jong en vitaal en kun je de hele wereld over reizen.

Ik kan niet genoeg geld verdienen met mijn (online) bedrijf

Een laatste overtuiging die ik veel hoor is: online ondernemen is veel te onzeker. Of ik kan niet genoeg geld verdienen met mijn bedrijf. Of een ZZP’er verdient veel minder dan iemand in loondienst.

Zeker dat laatste is niet waar. Je bepaalt zelf je prijzen. Dat kan aan de hand van een uurtarief of door pakketprijzen aan te bieden. Als je het goed aanpakt kun je als ZZP’er meer verdienen dan een werknemer in loondienst.

Hoe slimmer je werkt als ondernemer hoe meer je kunt verdienen. Er zit ook geen limiet aan je inkomsten, bijvoorbeeld het glazen plafond. Dat bestaat hier niet, en dat is in loondienst wel zo. Een werkgever gaat jou waarschijnlijk geen €100.000,- per jaar betalen, maar als ondernemer zou je dat wel kunnen bereiken. Zeker als je gaat werken met een schaalbaar product.

The sky is the limit, dus laat je door al die gedachten niet tegengehouden.

Ga jij die stap zetten?

Wil je graag ondernemen, maar je hebt van dit soort belemmerende overtuigingen? Of je twijfel je of je echt die stap wilt zetten? Stuur mij dan gerust een DM op Instagram. Toen ik zelf wilde beginnen met ondernemen, had ik ook heel veel van dit soort gedachtes. Maar nu ik een paar jaar onderneem, weet ik precies hoe ik daar nu op zou reageren. Met de kennis van nu kan ik jou daarmee helpen. Dus struggle je ergens mee. Twijfel je ergens over, stuur mij een DM op Instagram.

Het is niet voor niets mijn missie om zoveel mogelijk mensen te helpen aan een vrij leven. Ik help je heel graag.

Deze blog is geschreven naar aanleiding van een podcast die is opgenomen. Wil je na het lezen van deze blog nog meer horen over dit onderwerp? Dan kan ik je aanraden om de podcast te luisteren. Dit kan gratis via SpotifySoundcloud, Apple Podcast en andere platformen.

Hi!

Hi!

Ik ben Grysilde, het gezicht achter Dutch Digital Nomad en een reiziger in hart en nieren. Ik wil vrouwen inspireren om hun dromen na te jagen en te doen wat ze leuk vinden. Om niet te blijven hangen in het standaard 9 tot 5 leventje, maar een leven te leiden waar hun hart van in de fik vliegt. Ik stoom ze klaar om de stap te maken naar het online ondernemerschap, zodat ze de vrijheid krijgen om te werken waar en wanneer ze willen.