Hoe je steeds beter wordt in alles

Beter worden in ….. zo’n beetje alles. Dat willen we allemaal wel. Maar hoe pak je dat aan? Alles wat je voor de eerste keer doet is spannend, moeilijk of pittig. Maar oefening baart kunst. Als jij weet door te zetten, word je steeds beter in alles wat je doet. Dit geldt op ondernemersvlak, maar ook op persoonlijk vlak.

Al een tijdje wil ik weer gaan sporten. Afgelopen jaar tijdens de eerste lockdown heb ik veel gesport, maar dat is in het klad geraakt. Ik vond het lastig om mezelf er weer toe te zetten. Totdat ik er klaar mee was. Ik besloot weer aan de slag te gaan en legde mijn sportkleren voor de volgende ochtend klaar.

Oefening baart kunst

Tijdens de work-out dacht ik: waar ben ik aan begonnen? Het ging me niet makkelijk af, maar ik wist wel weer hoe fijn het was om te sporten. Ik schrok hoeveel kracht ik was verloren. Toch kon ik het gevoel oproepen hoe prettig het is om die kracht wel te hebben. Ik ben nog niet op mijn oude niveau, maar ik heb wel 45 minuten bewogen en daar ging het om.

Waar ik naar toe wil is, dat dit voor alles werkt. Oefening baart kunst.  Het begint met het zetten van kleine stapjes, daarnaast moet je veel oefenen. Hoe vaker je iets doet, hoe beter je erin wordt. Dit geldt ook voor online ondernemen. Als je start ben je lang bezig met het designen van je eerste website, het schrijven van content of het schrijven van e-mails voor je funnel. Zowel qua kwaliteit als tijd ga je verbetering zien als je het vaker doet. Je gaat ontdekken wat wel en niet werkt. Op een gegeven moment schud je de teksten zo uit je mouw. Alles gaat makkelijker, mooier, beter en sneller. Hou dat in gedachten: je wordt er beter in als je het vaker doet. Zowel op ondernemers als persoonlijk vlak.

Meer tips en hoe het voor mij werkt lees je hieronder.

Hoe word je steeds beter in alles - foto door Studio Ohzomooi

Maak een portfolio

Als je start als online ondernemer is dat net zo. In het begin ben je onervaren. Stel dat je het heel tof vindt om de branding te verzorgen voor andere ondernemers. Een nieuw logo, huisstijl, et cetera. Dat kun je allemaal leren. Het is een kwestie van doen. Ga oefenen, oefenen, oefenen.

Een tip die ik je wil meegeven is: maak een portfolio. Niet alleen van betalende klanten, maar ook van hobby projecten. Wil je meer klanten aantrekken waarvoor je content kunt schrijven en heb je een reisblog? Verwerk teksten uit deze reisblog in je portfolio. Zo krijgt je potentiële klant een goede indruk van jouw schrijfstijl.

Ben je webdesigner en heb je alleen nog maar een website voor jezelf gemaakt? Ga dan bij familie en vrienden na of je een website voor ze mag ontwerpen. Gratis of tegen een vriendenprijsje. Op deze manier doe jij ervaring op en kun je heel veel oefenen. Je kunt een recensie vragen waardoor andere klanten sneller over de streep getrokken worden om een dienst bij je af te nemen.

Door veel te oefenen verbeter je niet alleen je skills, ga je sneller werken of word je beter… Het is ook een fantastische manier om je portfolio vullen. Dat is super waardevol. Voordat een klant met jou in zee gaat vinden ze het prettig om te zien wat jouw vorige projecten waren.

Het vertrouwen groeit steeds meer. Jouw vertrouwen in dat het sneller en beter kan, maar ook het vertrouwen van klanten.

Beter worden in podcasts maken

Voor mij geldt dat voor mijn podcast. Ik begon met één keer per week een podcast opnemen, daarna twee keer per week en heb het opgeschaald naar vijf keer per week. Op deze manier kan ik mezelf verbeteren en ontdekken of ik genoeg inspiratie heb. Maar ook: blijf ik nog steeds to the point of dwaal ik dan meer af? Ik merk nu al dat mijn podcasts beter worden.

Het gaat me makkelijker af en ik ga meer mijn eigen stem vinden. Ik praat makkelijker. Ik heb minder vaak een script nodig. Je hoort minder versprekingen en uh’s. Ik knip ze er sowieso niet uit. Ik weet dat het steeds beter wordt. 😉

Ook al ben je geen beginnend ondernemer… je blijft altijd een beginner op andere vlakken. Zoals ik met mijn podcast. Blijf doorzetten, doe het vaker en je wordt er beter in!

Deze blog is geschreven naar aanleiding van een podcast die is opgenomen. Wil je na het lezen van deze blog nog meer horen over dit onderwerp? Dan kan ik je aanraden om de podcast te luisteren. Dit kan gratis via SpotifySoundcloud, Apple Podcast en andere platformen.

Hi!

Hi!

Ik ben Grysilde, het gezicht achter Dutch Digital Nomad en een reiziger in hart en nieren. Ik wil vrouwen inspireren om hun dromen na te jagen en te doen wat ze leuk vinden. Om niet te blijven hangen in het standaard 9 tot 5 leventje, maar een leven te leiden waar hun hart van in de fik vliegt. Ik stoom ze klaar om de stap te maken naar het online ondernemerschap, zodat ze de vrijheid krijgen om te werken waar en wanneer ze willen.