Hoe laat je jouw e-maillijst gratis groeien?

Hoe laat je je e-maillijst groeien zonder dat het je geld kost? Dat wil iedereen wel weten. In deze blog vertel ik je hoe ik in een jaar tijd duizenden leads heb verzameld op mijn e-maillijst en hoe ik dit gratis heb gedaan.

Onlangs vertelde ik in de Mastermind groep waaraan ik deelneem, dat ik ENORM veel zin en vertrouwen had in de lancering die eraan kwam. In de Black Friday periode van 2020 deed ik een lancering voor mijn nieuwe cursussen: de Van 9 tot 5 naar vrijheid cursus en het Boost Your Business programma.

Tijdens mijn vorige lancering had ik 700 mensen op mijn mailinglist en zo’n 500 volgers op Instagram. Niet heel veel, maar de lancering was toch een groot succes. Nu heb ik een grotere mailinglijst, want ik ging van 700 naar 3000 e-mailadressen. Dit kostte mij niets! Hoe ik dat deed lees je in dit artikel.

Ik heb al uitgelegd hoe belangrijk het is om op meerdere platformen zichtbaar te zijn. Deze blog sluit daar goed op aan.

Waarom is een e-maillijst zo belangrijk?

Een korte opsomming waarom het opbouwen van e-maillijst zo belangrijk is:

  • Wanneer je je klanten alleen benaderd via social media, ben je te afhankelijk van het algoritme van dat platform.
  • E-mailadressen zijn te bereiken op het moment dat jij wilt. Wil je dat men om 12.00 uur jouw nieuwsbrief ontvangt, dan gebeurt dat. Ik bereik niet iedereen op Instagram, maar slechts een gedeelte van mijn volgers ziet mijn berichten.
  • Uit een salesfunnel kun je veel geld halen en in mijn ogen is dat is echt goud waard!

Mijn verkopen afgelopen jaar kwamen vooral uit e-mailmarketing. Daarom leer mijn cursisten ook om een goede salesfunnel te bouwen die je altijd kunt laten doorlopen. Dit is een zogenaamde ‘evergreen funnel’. Op deze manier ondernemen is easy en het gaat vanuit flow. Je funnel staat en je hoeft alleen nog maar te tweaken en geen grote dingen meer te veranderen.

Ik raad je zeker aan om een salesfunnel te bouwen, maar hiervoor heb je natuurlijk e-mailadressen nodig.

Hoe verzamel ik e-mailadressen?

Het makkelijkste om e-mailadressen te verzamelen is door het maken van een toffe weggever. Voorbeelden van weggevers zijn onder andere:

  • E-book;
  • Mini-training;
  • Audio-opnames;
  • Gratis kennismakingsgesprek.

Alles waarvan je denkt dat je gratis kunt aanbieden, kan een potentiële weggever zijn. Let er bij het maken van een weggever op dat je kiest voor:

  • Iets dat jij leuk vindt om te maken;
  • Iets dat bij jouw product of dienst past;
  • Iets dat aansluit bij jouw doelgroep.

Een jonge doelgroep zit bijvoorbeeld veel op TikTok en wordt meer aangesproken door video. Focus je op 30+ dan is een e-book een hele goede keuze.

Voor Dutch Digital Nomad heb ik gekozen voor het aanbieden van een minitraining. Deze sluit goed aan bij mijn doelgroep. Mijn abonnees zien hoe ik de training insteek en wat ze van mij kunnen verwachten.

Benieuwd naar mijn strategie om gratis e-mailadressen te verzamelen? Lees dan snel verder.

E-maillijst laten groeien - foto door Ohzomooi

Mijn strategie om e-mailadressen te verzamelen

Je verzamelt dus e-mailadressen door het aanbieden van een weggever. Dit is een kleine investering voor de lezer. Ze ruilen hun e-mailadres voor een waardevolle weggever.

Ik hoop dat je inziet hoe waardevol een weggever kan zijn. Maar de weggever moet je wel onder de aandacht brengen. Het is niet zo dat mensen zich massaal inschrijven als je jouw weggever op je website zet.

Ik doe dit op een specifieke manier, namelijk door te adverteren. In mijn cursussen ga ik uitgebreid in op deze strategie. Hieronder een korte samenvatting van hoe ik te werk ga.

Stap 1: Ik kies één doelstelling per campagne op Facebook. Bijvoorbeeld leads genereren of conversies.

Stap 2: Onder die doelstelling vallen twee advertentiesets met verschillende doelgroepen, bijvoorbeeld de nieuwsbrief look-a-likes of websitebezoekers. Nieuwsbrief look-a-likes doen het bij mij heel goed.

Stap 3: Onder één advertentieset vallen vier verschillende advertenties. Daarin wissel ik mijn teksten en visuals af, om te zien welke combinatie het beste werkt. Vervolgens schaal ik de advertentie die het beste werkt op qua geld of doelgroepgrootte. De andere advertenties zet ik uit, waardoor ik de best presterende advertentie overhoud en hier zet ik dan meer geld op in. Vervolgens melden heel veel mensen zich aan voor mijn weggever.

Stap 4: Nu komt het allermooiste! Ik verzamel e-mailadressen, maar ze kosten me op dit moment dus nog wel geld, omdat ik ervoor adverteer. Maar wat ik heb gedaan is het aanbieden van een eenmalig aanbod. Deze is een half uur geldig.

Ik laat deze eenmalige aanbieding op mijn bedanktpagina zien wanneer de lead zich heeft aangemeld voor mijn mini-training. Om te zien hoe dit werkt raad ik je aan om je in te schrijven voor de gratis introductiecursus. Dan zie je precies wat ik bedoel.

Mijn eenmalige aanbod

Mijn eenmalige aanbieding is een kleine mini-training: kickstart je bedrijf.  Voor een paar euro bied ik een paar modules uit mijn Van 9 tot 5 naar vrijheid cursus aan. Op deze manier kunnen ze op een laagdrempelige manier kennis maken met mijn cursus. De investering is een no-brainer. Vinden ze deze minicursus interessant, dan gaan ze sneller over tot koop van één van mijn cursussen.

Als ik dertig e-mailadressen verzamel op een dag zijn er meestal drie of vier mensen die het aanbod kopen. En daardoor speel ik altijd quitte op mijn advertenties. De advertenties die ik inzet om leads te verzamelen verdien ik altijd terug met mijn eenmalige aanbod dat ik doe. Op deze manier laat ik mijn mailinglist ‘gratis’ groeien. Ik investeer wel, maar ik verdien het ook gelijk weer terug.

Je eenmalige aanbod moet zó interessant zijn dat mensen denken: “oeh dat is echt wel een hele goede deal en die kan ik niet laten liggen”. Hier pak je geen 100% conversiepercentage op, maar als er een paar mensen per dag het eenmalige aanbod kopen kun je de advertentiekosten terugverdienen.

Denk na over jouw eenmalige aanbod, eentje die naadloos aansluit op jouw weggever. Dan heb je een gouden combinatie, waardoor je je mailinglijst gratis kunt laten groeien.

Salesfunnels en e-maillijsten zijn goud waard

Een goede e-maillijst is goud waard. Salesfunnels en e-mailmarketing zijn onderwerpen waar ik veel dieper op inga bij mijn cursussen. Als je op een leuke en converterende manier je e-mails kunt schrijven, ga je het verschil maken. Dan weet ik zeker dat je heel veel geld haalt uit je salesfunnel.

Een salesfunnel kost veel tijd en moeite, maar je kunt hier zo ontzettend veel uithalen.

Benieuwd hoe ik mijn salesfunnel aanpak? Schrijf je dan in voor mijn gratis introductiecursus.

Ik hoop dat je enthousiast bent en aan de slag gaat met mijn tips om een salesfunnel en e-maillijst op te zetten.

Deze blog is geschreven naar aanleiding van een podcast die is opgenomen. Wil je na het lezen van deze blog nog meer horen over dit onderwerp? Dan kan ik je aanraden om de podcast te luisteren. Dit kan gratis via SpotifySoundcloud, Apple Podcast en andere platformen.

Hi!

Hi!

Ik ben Grysilde, het gezicht achter Dutch Digital Nomad en een reiziger in hart en nieren. Ik wil vrouwen inspireren om hun dromen na te jagen en te doen wat ze leuk vinden. Om niet te blijven hangen in het standaard 9 tot 5 leventje, maar een leven te leiden waar hun hart van in de fik vliegt. Ik stoom ze klaar om de stap te maken naar het online ondernemerschap, zodat ze de vrijheid krijgen om te werken waar en wanneer ze willen.