De eerste stappen om een online bedrijf op te zetten

Lijkt het je tof om je eigen online business op te zetten, maar weet je niet waar je moet beginnen?  In deze blog deel ik de eerste stappen die je moet nemen om een online business op te bouwen.

Ben je starter of heb je een offline business en droom je ervan om je producten of diensten online aan te bieden? Dan is deze blog speciaal voor jou.

We gaan onderzoeken welke skills je al in huis hebt en welke je leuk genoeg vindt om in te zetten. En met welke doelgroep wil je het liefste werken?

Waar ik echt voor sta is dat je een online bedrijf opzet, zodat je kunt werken waar en wanneer je maar wilt. Op deze manier ben je niet gebonden aan vaste werkdagen of een vaste werkplek. Je kunt echt op reis gaan wanneer je wilt. Dat definieert voor mij een heel vrij leven, daarom focus ik me op mijn online skills.

Skills

Iedereen heeft bepaalde skills waar hij of zij goed in is. Welke vaardigheden dat voor jou zijn, gaan we nu uitzoeken. Pak een pen en papier en ga lekker schrijven. Schrijf alles op wat er in je opkomt.

Voorbeelden van skills die je misschien al bezit:

 • Heb je in het verleden blogs geschreven? Je kunt (blogs) schrijven als skill noteren.
 • Heb je deze blogs ook geplaatst op bijvoorbeeld een WordPress of Wix website, dan is het werken met deze software ook een skill.
 • Denk ook aan skills die je misschien nog niet online inzet, bijvoorbeeld fotografie. 
 • Social media. Ook als je dit nog niet professioneel inzet, maar het bijvoorbeeld wel heel leuk vindt om contact te maken met je privé netwerk.

Als je een hele waslijst aan skills hebt gemaakt, gaan we kijken naar de skills die je leuk vindt om te doen. Voor welke vaardigheden wil ik betaald worden? Waarmee wil ik graag mensen helpen?

Licht de vaardigheden uit die je aanspreken en waar je wat mee wilt doen. Streep de anderen door. Let hierbij goed op wat je echt leuk vindt. Misschien kun je wel goed schrijven, maar vind je het helemaal niet leuk. Dan ga je deze skill niet inzetten voor jouw online business.

Je hebt nu een lijstje hebt met skills die je A in huis hebt en B die je ook daadwerkelijk leuk vindt om te doen. Vervolgens ga je bij jezelf na of dit iets is dat je online kunt uitvoeren?

Hoe zet ik mijn skills in?

Voor welke skills kun je geld vragen? Want daar zit natuurlijk ook wel verschil in. Als jij het bijvoorbeeld heel leuk vindt om een blog te plaatsen op je eigen website en je vindt het werken met de software van je website interessant. Dan kun je erover nadenken om te gaan werken als webdesigner of bijvoorbeeld als WordPress expert.

Stel dat fotografie een skill is waar je graag je geld mee wilt verdienen, omdat je het superleuk om te doen. Maar heb je geen idee hoe je dit in een online businessmodel kunt gieten? Ga dit dan verder uitwerken. Fotografie houdt niet op bij alleen het fotograferen van mensen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het maken van een beeldbank voor ondernemers.

Laat de ondernemer zijn of haar werkboeken of producten toesturen en maak foto’s voor de beeldbank. Deze kunnen zij vervolgens weer gebruiken op hun socialmediakanalen, op hun website en in hun e-mailmarketing. Op deze manier kun je heel goed online werken.

Andere online ideeën voor fotografie zijn:

 • Fotobewerking;
 • Een onlinecursus fotografie maken;
 • Presets maken van jouw bewerkingsinstellingen. Presets zijn bepaalde instellingen waardoor je de foto’s in je social media feed mooi op elkaar kan laten aansluiten.

Je zoekt dus echt naar de mogelijkheden binnen jouw skills. Waar ben je goed in en wat vind je superleuk om te doen.

Je hoeft niet te kiezen voor de standaard online skills om een online bedrijf op te zetten. Je kunt ook offline skills pakken en die in een online jasje steken. Dat is een hele belangrijke.

Nieuwsgierig naar de volgende stap? Lees snel verder.

De eerste stappen naar een online business - Dutch Digital Nomad

Wie wil je graag helpen?

Als je besloten hebt wat je wilt gaan doen is het tijd voor de volgende stap. Welke mensen wil je gaan helpen? Welke mensen wil jij gaan benaderen om jouw product of dienst in het zonnetje te zetten? Met andere woorden wie is jouw ideale doelgroep?

Ben je kennisondernemer en verkoop je dus je eigen kennis. Dan heb je vaak al heel helder voor wie jouw dienst geschikt is. Als je als fotograaf presets verkoopt, weet je heel goed voor wie het bedoeld is en welke doelgroep hierbij past.

Heel vaak lijkt je doelgroep op de persoon die jij bent geweest. In mijn geval ga ik terug naar de Grysilde die ik drieënhalf jaar geleden was. Ik stond op het punt dat ik geen voldoening meer haalde uit het werken voor een werkgever. Ik snakte naar meer vrijheid en wilde meer reizen.

Ik kreeg toen het inzicht dat ik skills in huis had waarmee ik online geld kon verdienen. Ik moest alleen uitzoeken hoe ik dat voor elkaar ging krijgen. Mijn doelgroep zijn de mensen die nu op dat punt staan. Ze willen meer vrijheid en online ondernemen.

Ik startte als freelancer en werkte voornamelijk als online marketeer en webdesigner. Dit waren mijn hoofdtaken, de skills waar ik mijn geld mee verdiende. Dit heb ik twee jaar gedaan en wist precies waar de grootste valkuilen en knelpunten zaten van mijn doelgroep.

Van daaruit ben ik mezelf verder gaan ontwikkelen als ondernemer. Nu bied ik cursussen en coaching aan voor mensen die op dat punt staan, waar ik drieënhalf jaar geleden ook stond. Ik weet dus precies waar mijn doelgroep mee worstelt.

Mijn gouden tip

Ga eerst een paar maanden of liever zelfs een paar jaar werken als freelancer. Zo leer je wat er speelt bij je doelgroep. De ervaring en kennis die je dan opdoet kun je verpakken in een onlinecursus. Zo breng je een schaalbaar product op de markt waar geen plafond aan zit. Als freelancer heb je dat wel, omdat je met een-op-een met klanten werkt. Je hebt maar beperkte tijd. Met een onlinecursus is dat anders en is de sky the limit. Toch raad ik je aan om eerst de markt te verkennen. Weet wie je doelgroep is, welke uitdagingen zich voordoen en wat er speelt in jouw branche.

Naast het bepalen welke skills je gaat inzetten en welke doelgroep je gaat helpen, komen er ook nog andere zaken kijken bij het opzetten van een online business. Daarbij kun je denken aan:

 • Social media
 • Website
 • Huisstijl
 • Contentcreatie
 • Vindbaarheid

Je wilt vindbaar zijn. Er komt dus heel veel bij kijken. Dat is te veel om te benoemen in deze blog. Wil je toch meer weten? In mijn cursus Van 9 tot 5 naar vrijheid cursus leg ik in 35 modules uit hoe jij je online business opzet. Aan bod komen onder andere het maken van je huisstijl, je website en e-mailmarketing.

Deze blog is geschreven naar aanleiding van een podcast die is opgenomen. Wil je na het lezen van deze blog nog meer horen over dit onderwerp? Dan kan ik je aanraden om de podcast te luisteren. Dit kan gratis via SpotifySoundcloud, Apple Podcast en andere platformen.

Hi!

Hi!

Ik ben Grysilde, het gezicht achter Dutch Digital Nomad en een reiziger in hart en nieren. Ik wil vrouwen inspireren om hun dromen na te jagen en te doen wat ze leuk vinden. Om niet te blijven hangen in het standaard 9 tot 5 leventje, maar een leven te leiden waar hun hart van in de fik vliegt. Ik stoom ze klaar om de stap te maken naar het online ondernemerschap, zodat ze de vrijheid krijgen om te werken waar en wanneer ze willen.