Mijn visie op FIRE

Steeds vaker zie ik het voorbij komen, FIRE. Dat staat voor Financial Independence Retired Early. Oftewel financiële onafhankelijkheid, zodat je vervroegt met pensioen kan. Het onderwerp houdt mij al een tijdje bezig. Hoe wil ik dat mijn pensioen eruitziet? Als online ondernemer zet je niet automatisch maandelijks iets opzij voor je pensioen. In deze blog neem ik je mee in dat proces.

Hoe wil ik dat mijn pensioen eruitziet?

Ik ben geen type die elke maand een x bedrag opzijzet voor haar pensioen. Ik wil over een paar jaar al maandelijks een vast bedrag op mijn rekening gestort krijgen. Niet pas met mijn pensioen. Om dit te bereiken kan ik verschillende stappen zetten:

  • Investeren in vastgoed;
  • Beleggen in aandelen;
  • Beleggen in fondsen;
  • Cryptocurrency zoals bijvoorbeeld het kopen van stukje Bitcoin.

Investeren in vastgoed

Met bijvoorbeeld cryptocurrency kun je veel geld verdienen, maar je kunt het ook zo kwijt zijn. Als je investeert in vastgoed, dan genereer je een stabieler inkomen. Daar wil ik mij de komende jaren op richten. Ik heb me er al in verdiept. Hoe kun je investeren zonder dat je er al je eigen geld in moet leggen of een hoge hypotheek moet afsluiten?

Je kunt bijvoorbeeld investeren in vastgoed met investeerders. Jij legt dan 30% van het bedrag voor de woning of appartement in. Het overige deel komt bij investeerders vandaan.

Als je de woning of appartement hebt aangekocht ga je op zoek naar huurders. Stel dat je een huurder vindt die maandelijks € 1000,00 aan huur betaalt. Daarvan draag je € 600,00 af aan vaste lasten. Dat is je aflossing aan investeerders, eventueel aflossing van je eigen hypotheek en wat klusjes rondom de woning. Je houdt dan € 400,00 per maand over. Dat zijn je inkomsten voor de woning. Koop je er een tweede woning of appartement bij, dan zit je al op € 800,00 per maand aan extra inkomsten. Een derde appartement erbij betekent € 1200,00 extra inkomsten per maand waar je niets voor hoeft te doen.

Voor jou geen extra werk. De huurders huren het appartement en je hebt een klusjesman die bijvoorbeeld lekkages et cetera kan oplossen. Een echt passief inkomen dus. Je bent er alleen wat actiever mee als je bijvoorbeeld op zoek moet naar een nieuwe huurder. Hoe meer vastgoed je bezit, hoe meer inkomen er binnenkomt. Inkomen waar je relatief weinig voor hoeft te doen. Dit is de manier waarop ik wil toewerken naar mijn pensioen.

Ik wil meerdere vastgoedprojecten in Nederland beheren. Bijvoorbeeld door het kopen van één pand waar ik meerdere appartementen in kan maken en verhuren. Laten we zeggen dat we € 400,00 winst per appartement maken. Dan heb ik een extra inkomen per maand van € 1200,00. Een prima inkomen om in Nederland mee rond te komen.

Naast investeren in vastgoed in Nederland, wil ik ook graag een villa kopen op Bali of in Toulouse. En deze voor een aantal maanden verhuren en om er zelf een paar maanden in te verblijven.

Hoe ik er verder voor zorg dat ik op mijn veertigste met pensioen kan, lees je hieronder.

Mijn visie op FIRE - Dutch Digital Nomad

Passief inkomen

Een andere manier om toe te werken naar mijn pensioen is beleggen en investeren in cryptocurrency. De winst die ik daaruit haal wil ik wel weer investeren in steen. Door bijvoorbeeld het kopen van een extra pand.

Op deze manier wil ik mijn FIRE (financial independence retired early) insteken.

Uiteraard blijf ik bezig met het zo passief mogelijk maken van mijn bedrijf. Ik automatiseer zoveel mogelijk. Ik heb nu bijvoorbeeld advertenties lopen die gereguleerd worden door één van mijn teamleden. Vanuit mijn advertentie wordt de weggever gedownload en komen mensen in mijn salesfunnel terecht. Dit gaat allemaal automatisch. Op deze manier genereer ik verkopen en kan ik het aantal uren in mijn bedrijf afschalen. Maar er blijft wel geld binnenkomen.

Als ik zie dat advertenties heel goed werken, dan zet ik daar dubbel op in. Het resultaat is dat er ook weer het dubbele uitkomt. Op deze manier blijft mijn bedrijf groeien. En het werkt heel goed bij mijn FIRE plannen. Ik wil mijn bedrijf zo lang mogelijk behouden. Het is niet mijn doel het te verkopen. Maar ik wil er wel zoveel mogelijk rendement uithalen, zonder dat het meer tijd kost. Met mijn online bedrijf wil ik semi passief geld verdienen. Veel kan geautomatiseerd verlopen, maar niet alles.
Je hoeft er niet heel veel aan te doen om geld te verdienen. Dit redelijk passieve inkomen probeer ik zoveel mogelijk te sparen. Dit spaargeld kan ik vervolgens investeren in vastgoed in zowel Nederland als het buitenland.

Op mijn veertigste met pensioen

Dit zijn in het kort mijn plannen voor het opbouwen van mijn pensioen. Ik krijg deze vraag vaak. Hoe ik het geregeld heb, of ik in broodfonds zit. Voornamelijk hoe ik er tegenaan kijk.

Ik zet dus niets opzij, maar verdien nu geld om straks te kunnen investeren in vastgoedprojecten. Daar haal ik vervolgens mijn pensioen uit door de huurinkomsten. Als dat die € 1200,00 per maand is, dan is dat prima om van te leven in Nederland. En hoe meer vastgoed we kopen en hoe meer huur er binnenkomt, des te rijker we kunnen leven als we met pensioen gaan.

Als ik kijk waar ik nu sta. Ik ben 28 jaar, ik verdien lekker met mijn bedrijf en ik heb plannen om binnen een paar jaar tijd de eerste panden aan te kopen. Als je een paar panden hebt, is het ook makkelijker om nieuwe investeerders te vinden voor de volgende vastgoedprojecten.

Theoretisch gezien zou ik dan op mijn veertigste met pensioen kunnen. Maar ik kan me niet voorstellen dat ik al wil stoppen met werken. Daarvoor vind ik mijn werk veel te leuk. Ik ben niet iemand die hele dagen niets doet. Ik hou van uitdagingen. Het zou ook zo kunnen zijn dat als mijn ene bedrijf goed loopt dat ik een ander bedrijf start. Maar dat zien we later wel. Voor nu zie ik echt voor me dat ik binnen twaalf jaar met gemak financieel vrij ben. Misschien dat het zelfs al lukt binnen vier of vijf jaar. Als ik grote stappen vooruit blijf zetten, zoals ik nu doe. Dan moet dat lukken. Het is een fijn vooruitzicht om financieel vrij te zijn en je pensioen veilig te stellen.

Dit geldt niet alleen voor online ondernemers. Dat kan voor iedereen realiteit worden. Kijk wat er voor jou werkt en hoe jij het wilt. Zoals je hebt kunnen lezen hoef je niet al het geld zelf te hebben. Je kunt ook met investeerders werken. Super interessant om uit te zoeken.

Ik ben benieuwd of ik je hebt geïnspireerd en hoe jij ervoor gaat zorgen dat jij een mooi pensioen opbouwt. Laat het me weten via een DM op Instagram.

Deze blog is geschreven naar aanleiding van een podcast die is opgenomen. Wil je na het lezen van deze blog nog meer horen over dit onderwerp? Dan kan ik je aanraden om de podcast te luisteren. Dit kan gratis via SpotifySoundcloud, Apple Podcast en andere platformen.

Hi!

Hi!

Ik ben Grysilde, het gezicht achter Dutch Digital Nomad en een reiziger in hart en nieren. Ik wil vrouwen inspireren om hun dromen na te jagen en te doen wat ze leuk vinden. Om niet te blijven hangen in het standaard 9 tot 5 leventje, maar een leven te leiden waar hun hart van in de fik vliegt. Ik stoom ze klaar om de stap te maken naar het online ondernemerschap, zodat ze de vrijheid krijgen om te werken waar en wanneer ze willen.