In kleine stapjes je gedrag veranderen

Deze periode staat in het teken van goede voornemens. In het begin van het nieuwe jaar willen we graag ons gedrag veranderen. We willen afvallen, minder drinken, gezonder eten of vroeger naar bed gaan.

Kortom je wilt dat het anders gaat in je leven. Je hebt dan vaak een lijst met vier of vijf punten die je wilt veranderen in je gedrag. Het liefste in één keer.

Dit wil ik veranderen

Zelf besloot ik een paar maanden geleden dat ik vijf keer in de week wilde sporten, ik wilde vroeg naar bed, iedere dag een luisterboek en een podcast luisteren en ik wilde gezonder eten.

Het probleem is dat als je te veel dingen in één keer anders wilt doen, het te heftig is. Het gevolg is dat de veranderingen niet blijvend zijn. Zo ook bij mij.

Als je deze doelen wilt behalen kun je het beter in kleine stapjes doen. Voor mij ziet dat er als volgt uit:

  • Ik begin met twee keer in de week sporten in plaats van vijf. Dat is haalbaar. Daarna schaal ik het op naar drie keer per week, enzovoorts.
  • Als ik dat onder de knie heb pak ik een nieuw doel, dan ligt mijn focus op vroeg naar bed gaan.
  • Wanneer ik dat heb geïntegreerd ga ik door naar de volgende verandering, iedere dag een boek lezen of luisteren.
  • Voelt dat normaal dan ga ik me focussen op gezonder eten.

Wanneer iets normaal begint te voelen kun je de volgende stap zetten. Door kleine stapjes te zetten breng je de grootste veranderingen teweeg. En niet onbelangrijk, blijvende veranderingen.

in kleine stapjes je gedrag veranderen - foto door StudioPhylicia

Valkuil

Het is gelijk ook een note to self om het op deze manier aan te pakken. Het blijft een valkuil. Ik heb een drukke tijd gehad waarbij het sporten, het vroeg naar bed gaan en gezonder eten erbij inschoten.

Dat ga ik weer oppakken. Ik begin met iedere dag om 22.00 uur naar bed te gaan. Van daaruit ga ik het opschroeven. Door het nu op te schrijven staat het zwart op wit en is het gelijk een commitment naar mezelf. 😉

Ik ben benieuwd wat het eerste is dat jij gaat veranderen in je gedrag. Laat het me weten door een DM te sturen op Instagram.

Als er nog onderwerpen zijn waar jij mee stoeit en die je graag terugziet als onderwerp voor een blog of podcast, dan hoor ik het graag. Dat kan op allerlei vlakken: ondernemen, mindset, digital nomad, reizen, moneymindset, noem maar op.

Deze blog is geschreven naar aanleiding van een podcast die is opgenomen. Wil je na het lezen van deze blog nog meer horen over dit onderwerp? Dan kan ik je aanraden om de podcast te luisteren. Dit kan gratis via SpotifySoundcloud, Apple Podcast en andere platformen.

Hi!

Hi!

Ik ben Grysilde, het gezicht achter Dutch Digital Nomad en een reiziger in hart en nieren. Ik wil vrouwen inspireren om hun dromen na te jagen en te doen wat ze leuk vinden. Om niet te blijven hangen in het standaard 9 tot 5 leventje, maar een leven te leiden waar hun hart van in de fik vliegt. Ik stoom ze klaar om de stap te maken naar het online ondernemerschap, zodat ze de vrijheid krijgen om te werken waar en wanneer ze willen.