Mijn highs en lows van de afgelopen jaren

Ondernemen gaat niet zonder slag of stoot. Iedereen maakt highs en lows mee. Daarom deel ik in deze blog welke highs en lows ik de afgelopen jaren heb meegemaakt. Misschien kan ik je inspireren met mijn highs en kun je leren van mijn lows. Veel mensen gaan door lows heen. Dat is helemaal oké, je komt er altijd weer bovenop.

High vibes

Toen ik drieënhalf jaar geleden begon met ondernemen zat ik echt in een high vibe. Naast mijn energie slurpende 9 tot 5 baan kon ik ’s avonds urenlang werken aan mijn website. Daar ging mijn vuurtje echt van branden. Ik kon wel tot twaalf uur ’s nachts achter mijn laptop zitten en de volgende ochtend om zes uur opstaan om naar mijn fulltimebaan te gaan. Die high vibe zorgde ervoor dat ik heel veel energie had om door te gaan. Voor het eerst in mijn leven had ik het gevoel dat ik op de juiste weg zat. Ook ervaarde ik toen voor het eerst hoe het was om als digital nomad op reis te gaan.

In 2017 begon ik met ondernemen en mijn eerste digital nomad reis maakte ik in januari 2019. Wytze werkt ook online en we hebben toen ons huurhuis opgezegd en zijn naar Bali vertrokken. Hoe we dat ervaren hebben lees je hier. We hebben toen heel veel gewerkt, veel meer dan ik nu zou doen. Ik zat toen in de opstartfase van mijn bedrijf en dat kostte veel tijd.

Het verlies van Wytzes vader

Op Bali hadden we een grote low. We zouden voor een paar dagen naar de Gili eilanden gaan om onder andere te snorkelen en schildpadden te spotten. Wytze had z’n duikbrevet gehaald, dus die wilde gaan duiken. De vader van Wytze had leverkanker en stond op de wachtlijst voor een transplantatie. Terwijl wij onderweg waren naar de Gili eilanden kregen we een telefoontje dat de vader van Wytze was opgeroepen. Dat was mega goed nieuws. Wij besloten om toch een paar dagen op de eilanden te blijven, we hadden al betaald en daarna zouden we terugvliegen naar Nederland. Dan konden we in alle rust de koffers inpakken en als verrassing terug te gaan naar Nederland.

We wisten dat de operatie zo’n acht uur zou duren. Om afleiding te zoeken zijn we lekker gaan fietsen, hebben we gezwommen, et cetera. Na een uur of negen hadden we nog niets gehoord en na elf uur kregen we een telefoontje uit Nederland dat het niet goed ging. Er waren complicaties opgetreden en een team van tien artsen waren aan het vechten voor zijn leven.

Onze wereld stortte in en ik heb gelijk gebeld met onze verzekeraar en alles uitgelegd. We kregen een ticket terug naar Nederland op kosten van de verzekering, zodat we de volgende dag naar Nederland konden vliegen. Ik regelde dat we ’s ochtends vroeg met de eerste boot terug naar onze villa op Bali konden om onze spullen op te halen. Een uurtje nadat ik alles geregeld had, kwam het telefoontje dat de vader van Wytze was overleden op de operatietafel.

Omdat we nog niet wisten of we weer terug naar Bali zouden komen, we hadden wel iets anders aan ons hoofd, hebben we al onze spullen meegenomen. En zijn we teruggevlogen naar Nederland. En op zo’n moment is de wereld heel groot.

In Nederland leefden we op de automatische piloot, er moest veel geregeld worden. Na een dag of tien zijn we toch weer teruggegaan naar Bali. Via onze verzekeraar werden de tickets vergoed en besloten we onze reis toch af te maken. Wytze wilde graag de reis goed afsluiten. Toen we teruggingen hebben we nog een mooie tijd op Bali gehad. Of we ooit nog teruggaan naar de Gili eilanden valt te betwijfelen. Voor mij was dit wel de grootste low van de afgelopen jaren.

In 2020 heb ik mijn opa verloren, hij was ook ernstig ziek. De lading was alleen anders. De vader van Wytze had nog kans op genezing en we zaten aan de andere kant van de wereld. In mijn ondernemersreis heb ik ook lows gehad, maar die zal ik later behandelen.

De vlucht naar Bangkok

Na Bali zijn we een maand in Nederland geweest. Tijdens die maand kreeg ik een blindedarmontsteking. Ik was blij dat het in Nederland gebeurde. Ik was net op tijd weer opgeknapt en fit genoeg om weer op reis te gaan. We stonden op het punt om naar Bangkok te gaan. Dat begon al lekker, want we mistten namelijk onze vlucht. We waren ruim op tijd op Schiphol en wilden checken of het mogelijk was om onze vlucht om te boeken naar businessclass. Hiervoor moesten we in een bepaalde rij gaan staan. De baliemedewerkster gaf aan dat we even moesten wachten, maar dat het goed kwam. We moesten ontzettend lang wachten en op een gegeven moment was het te laat om onze koffers nog in te checken. We konden niet meer mee op de vlucht. Dat was een heel gedoe. Uiteindelijk hebben ze het goed voor ons opgelost en werden we kosteloos ingepland op een andere vlucht naar Bangkok. Dit was een rechtstreekse vlucht, dus kwamen we nog eerder aan dan wanneer we de andere vlucht hadden gehad.

We hebben twee fantastische maanden gehad in Bangkok. Maar er waren nog meer highs en lows. Lees verder onder de foto.

Higs en lows - foto door Studio Phylicia

Onze meest toffe digital nomad reis

Dat was natuurlijk naar New York. Wil je hier meer over lezen? Ik heb er een blog over geschreven: Mijn tofste werkplekken tot nu toe.

Zowel op Bali als in New York willen we investeren in vastgoed. Het zijn twee verschillende werelden. Bali is goedkoop, zonnig en tropisch. New York is een echte metropool, is duur en hectisch. Je kunt het niet met elkaar vergelijken. Een hele hele grote high in New York was dat Wytze me ten huwelijk heeft gevraagd. Dus dat was supertof! Daarnaast hebben we Queen zien optreden op een festival waar we gratis tickets voor hadden gewonnen. Dat was ook heel gaaf. Het was een hele grote droom van mij om Queen te zien optreden. Ik had nooit verwacht dat ik ze zou zien in Central Park op een heel tof festival. Dat was echt fantastisch!

Wet van de aantrekking

Begin 2020 stuitte ik op de wet van aantrekking. Ook al ben ik een super nuchtere Fries en hou ik niet van het zweverige, resoneerde de wet van aantrekking zo met mij dat ik er boeken over ben gaan lezen. Dit heeft mij ontzettend veel opgeleverd. Het grootste wat ik heb mogen ervaren op dat gebied is dat ik ultieme zelfliefde heb gevonden. Al zou iedereen om me heen wegvallen, dan ben ik nu helemaal oké met mezelf. Dat zou ik vroeger niet hebben gehad. Ik was bang, had onzekerheden en was superverlegen. Maar nu ben ik helemaal oké met hoe ik er uit zie, wie ik ben en wat mijn dromen en doelen zijn. Ik word echt blij van mezelf en dat is iets heel moois om na te streven.

Wil je je ook meer verdiepen in zelfliefde? Er zijn veel boeken over geschreven en er zijn een heleboel cursussen op dat gebied. Ik adviseer je in ieder geval de podcast van Kim Munnecom te gaan luisteren. Zij is echt DE expert op het gebied van de wet van aantrekking en doet heel veel aan zelfliefde. Kim is ook mijn businesscoach. Haar leren kennen was ook een flinke high. In 2020 besloot ik dat ik zo veel mogelijk van haar wilde leren. Ik wilde lekker in mijn lijf zitten en ervoor zorgen dat mijn bedrijf nog harder ging groeien. Ik ben niet alleen business-wise enorm gegroeid, maar ook als persoon.

Investeringen afgelopen jaar

Een andere high op mijn lijstje zijn wel de investeringen die ik afgelopen jaar heb gedaan. In mijn blog: waarom is investeren in jezelf zo belangrijk, heb ik deze investeringen uitgebreid beschreven. Ik heb onder andere geïnvesteerd in:

  • Meerdere cursussen en programma’s;
  • Een zes maanden traject met mijn businesscoach;
  • Bali retreat

Deze investeringen hebben mijn eerste five figure launch opgeleverd, met een omzet van 12,8k. Ook nog eens op mijn eigen manier zonder advertenties, dus het heeft me ook niets gekost. Het enige wat het kostte was mijn tijd. Ik heb e-mails geschreven, ik ben actief geweest op social media en een podcast opgenomen. 2020 bestond business-wise vooral uit highs. Ik heb onder andere mijn podcast gelanceerd en ben enorm gegroeid.

Baijka, onze friese stabij

Vlak voor de kerst was er nog een echte high. We mochten onze pup Baijka ophalen. Ondanks dat we soms slapeloze nachten hebben, is de onvoorwaardelijke liefde enorm. Van beide kanten. Zij zorgde ervoor dat ik in de kerstvakantie echt even loskwam van mijn werk. Dat had ik sinds ik ondernemer ben nog niet ervaren. Dat vond ik altijd oké, maar ik besefte dat het heel fijn is om even echt uit te staan.

Daar zit ook gelijk een valkuil. Als je begint met ondernemen kun je niet gelijk drie uur per dag werken. In het begin is het echt keihard werken. Het kost veel tijd en energie. Enerzijds is dat een low, aan de andere kant heeft het een high als gevolg. Dan is het prima.

Een paar lows als ondernemer:

  • Je krijgt natuurlijk te maken met afwijzingen. Maar door steeds weer salesgesprekken te voeren en in te zien wat wel en niet werkt, krijg je vanzelf een ja.
  • Mensen in je omgeving begrijpen je niet. Zou je dat wel doen, ondernemen? Dat kan je onzeker maken. Maar laat je hier niet door tegenhouden.
  • Je doet lanceringen waar je heel veel tijd en energie in steekt, maar die niets opleveren. Blijf zoeken naar wat voor jou werkt.

Ik zie mijn lows vooral als leermomenten en stel mezelf de vraag: wat had ik anders kunnen doen om wel het gewenste resultaat te bereiken?

De highs en lows door corona

Corona was voor mij zowel een high als een low. Door corona draaide mijn business haar beste jaar ooit. Iedereen wilde online werken en veel kleine ondernemer zochten een webdesigner of online marketeer. Maar ook mijn online cursussen deden het heel goed. Ik leer mijn deelnemers tenslotte hoe ze een online bedrijf opbouwen.

De lows die corona met zich meebracht was dat ik niet kon reizen. Ik had hele mooie plannen en wilde een Starters Workation Bali organiseren die door de maatregelen niet door kon gaan.

Zoals je kunt lezen zijn het vooral highs geweest en daar ben ik super blij mee. De lows, daar kan ik altijd weer van leren. Op het overlijden van de vader van Wytze na. Maar business-wise valt er uit iedere low een les te trekken. En dat maakt het ondernemen ook zo mooi.

Ik hoop je geïnspireerd te hebben met mijn highs en lows. Laat me vooral weten wat je eruit hebt gehaald en stuur me een berichtje op Instagram.

Deze blog is geschreven naar aanleiding van een podcast die is opgenomen. Wil je na het lezen van deze blog nog meer horen over dit onderwerp? Dan kan ik je aanraden om de podcast te luisteren. Dit kan gratis via SpotifySoundcloud, Apple Podcast en andere platformen.

Hi!

Hi!

Ik ben Grysilde, het gezicht achter Dutch Digital Nomad en een reiziger in hart en nieren. Ik wil vrouwen inspireren om hun dromen na te jagen en te doen wat ze leuk vinden. Om niet te blijven hangen in het standaard 9 tot 5 leventje, maar een leven te leiden waar hun hart van in de fik vliegt. Ik stoom ze klaar om de stap te maken naar het online ondernemerschap, zodat ze de vrijheid krijgen om te werken waar en wanneer ze willen.