Mijn “biggest takeaways” uit het Dutch Retreat

Wie mij een beetje kent weet dat ik er van hou om mezelf verder te ontwikkelen. Daarom heb ik me afgelopen zomer aangemeld voor het Bali retreat van mijn businesscoach Kim Munnecom. Dat zou afgelopen november plaatsvinden, maar door de geldende coronamaatregelen ging dat niet door.

Wat is het Dutch Retreat?

We besloten om het Bali retreat te verplaatsen en als extraatje heeft Kim een geheel verzorgd driedaags Dutch Retreat georganiseerd.

Eind oktober kwamen we samen en ging ik het retreat in met de instelling: “Ik zie wel wat er op me afkomt”. Het programma was vooraf niet bekend. Op deze manier ga je heel open zo’n retreat in.

Samen met acht andere ondernemers lieten we alles op ons afkomen. Het retreat vond plaats bij Van der Valk in Urmond (Limburg).

Het was echt MEGA inspirerend, transformerend en waanzinnig!

Mijn grootste leerpunten uit het Dutch Retreat

Tijdens het retreat kwamen er hele waardevolle punten naar voren waarvan ik niet wist dat ze mij tegenhielden in het zetten van stappen.

Dag 1:

De eerste dag begon met het beantwoorden van de volgende vragen:

 • Waar sta je nu?
 • Waar wil je naar toe?

Dit kon zowel businesswise als persoonlijk zijn. Ik deel mijn antwoorden graag met je. Op dit moment verdien ik mijn geld voornamelijk met mijn freelance klussen en niet met mijn cursussen en coaching. Ik wil daar graag verandering in brengen omdat ik het coachen en het verzorgen van cursussen nog leuker vind.

Ik geloof er echt in dat ik dit binnen een half jaar kan realiseren.

Wie moet ik zijn om mijn doelen te bereiken

De opdracht die volgde was: Wie moet ik zijn om die doelen te behalen?

Wat voor een type persoon moet ik zijn? Voor mij kwam daar uit dat ik iemand moet zijn die:

 • zich fit en energiek voelt;
 • iedere dag een frisse neus haalt;
 • iedere dag me-time pakt;
 • werk durft uit te besteden.

Vooral die laatste is voor mij een uitdaging en het punt dat de meeste aandacht nodig heeft. Ik ben iemand die alles graag in eigen hand houdt en het op haar manier doet. Maar als ik echt wil groeien moet ik gaan uitbesteden. Mijn actiepunt voor die dag werd dan ook het uitzetten van een vacature. Diezelfde avond stond er een vacature online voor contentmarketeer.

In de vacature heb ik duidelijk omschreven wie ik ben en waar ik naar op zoek ben, zodat ik de juiste mensen aantrek. Ik wilde makkelijk een selectie kunnen maken. En dat is gelukt, door de heldere omschrijving hebben zich een aantal toffe kandidaten aangemeld.

Door het uitbesteden van deze werkzaamheden word ik nog zichtbaarder en weet ik zeker dat ik hele grote stappen ga zetten met mijn bedrijf. Ik ben al heel zichtbaar, maar straks kun je echt niet meer om mij heen. Facebook heb ik wat links laten liggen, maar wil ik echt gaan inzetten om mijn blogs met tips op te delen. Pinterest is de ideale zoekmachine en door deze goed in te zetten ga ik het verschil maken. Door twee keer per week een blog online te zetten zorg ik ervoor dat ik nog beter vindbaar ben.

Door nu gelijk actie te ondernemen, belandde dit niet op een to-dolijstje. Daarom is de commitment met zo’n groep super waardevol.

Dit was nog maar dag één. Ook de andere dagen zaten vol inzichten. Benieuwd? Lees snel verder.

Mijn biggest takeaway tijdens Dutch Retreat - foto door Ohzomooi

Dag 2

Deze dag begon super inspirerend. Kim kwam binnen en vertelde dat ze een hele toffe podcast had geluisterd. Ze had ‘m een paar keer opnieuw beluisterd om het goed te laten binnenkomen.

Tip: Om iets goed in je op te nemen moet je het vaker horen of lezen. Na één keer own je de materie nog niet. Je moet het echt op je laten inwerken, zo leer je steeds weer nieuwe dingen.

365 dagen publiceren

De podcast die Kim had geluisterd was geïnspireerd op de documentaire After so many days. Deze documentaire is gebaseerd op een echtpaar dat graag wilde doorbreken met hun muziek. Ze hadden al veel geprobeerd, maar niets werkte echt. Ze gingen de commitment aan om vanaf dat moment iedere dag, een jaar lang, een optreden te verzorgen. Dit kon een optreden zijn in een winkelstraat of bij mensen in de achtertuin. Het ging erom dat ze 365 dagen lang speelden voor publiek. Na een jaar trad het stel op voor een zaal van 10.000 mensen. Het experiment was geslaagd.

Dit deed echt iets met de groep. Dit kan non-stop zichtbaar zijn ook met ons en onze bedrijven doen. We besloten met z’n allen om de commitment aan te gaan en vanaf dat moment een jaar lang dagelijks te publiceren. Het moest iets zijn dat je uitdaagt en wat je heel erg leuk vindt om te doen. Anders houd je het niet vol.

Voor mij betekent dat:

 • Elke dag een post plaatsen op Instagram;
 • Dagelijks zichtbaar zijn op Instagram Stories met minimaal 10 stories per dag.

Er zullen mensen zijn die mij ontvolgen, omdat ze het te veel vinden. Maar er zullen altijd mensen aanhaken doordat ik zoveel zichtbaar ben en veel waarde deel.

De JK-5 method

Aangezien we allemaal veel meer gaan publiceren, doken we in de JK-5 method. Dit is een methode van Jenna Kutcher, een inspirerende onderneemster en een grote naam in Amerika. Zij heeft vijf typerende dingen die steeds terugkomen in haar zichtbaarheid. Aan ons de taak om voor onszelf te bepalen welke 5 dingen ons het beste omschrijven. Mijn JK-5 is:

 1. Reizen
 2. Leven als digital nomad
 3. Ondernemen
 4. Persoonlijke ontwikkeling
 5. Luxepaardje

Deze mix van business en persoonlijkheid ga je terugzien in mijn feed en stories op Instagram. Hiermee ga ik de verbinding aan met mijn volgers en leer ik ze echt kennen. Neem een kijkje op Instagram om te zien hoe ik mijn JK-5 toepas.

Misofonie

’s Middags gingen we aan de slag met casussen. Ik bracht iets persoonlijks in. Ik heb last van misofonie. Dat betekent dat wanneer je bepaalde geluiden hoort er woede- en haatgevoelens naar boven komen. Sinds anderhalf jaar heb ik hier flink last van. Ik ga niet graag zonder koptelefoon de deur uit en wil hier graag iets aan doen. Op Wytze na, had ik dit nog nooit met iemand gedeeld.

Ik heb bijvoorbeeld een hekel aan hele erge smakgeluiden, mensen die fluiten op straat en aan bepaalde tikkende geluiden. Door het te delen in een groep, met mensen die ik nauwelijks ken, kreeg ik het inzicht: mijn probleem wordt gezien, ik mag het erkennen en er iets mee doen. Het mag bestaan.

Mijn actiepunt voor die dag was iemand vinden die mij kan helpen om van dit probleem af te komen. Diezelfde avond vond ik iemand in Heerenveen (mijn woonplaats) waar ik binnenkort een afspraak mee heb. Het voelde als een enorme doorbraak om iets op te lossen waar ik al jaren last van heb, maar niet erkende.

Als ik ergens mee zit hoef ik het niet voor me te houden en weg te stoppen. Ik mag het hardop uitspreken, want dan mag het probleem er zijn en kan ik het aanpakken. Een heel waardevol inzicht.

Dag 3

Tijdens dag drie kwam ik met Kim in gesprek en deelde met haar hoe ik dacht over geld en geld uitgeven. Ik vertelde haar dat ik een echt luxepaardje ben. Wytze en ik houden ervan om businessclass te vliegen, mooie kleding te dragen en luxe uit eten te gaan.

Maar we hebben geen dikke vette spaarrekening. Veel mensen in onze omgeving zouden deze keuze niet maken. Zij willen liever eerst flink sparen voordat ze businessclass vliegen. Wij hebben dat niet. Tot nu toe heb ik niet de prioriteit gegeven aan een spaarrekening. We zijn nog jong en willen nu al ons mooiste leven leiden, niet pas als we met pensioen zijn.

Als we een lange afstand vliegen, kiezen we voor businessclass. Dat kost ons € 1000 meer, maar wij hebben het ervoor over. Ik vind het heerlijk om mezelf op deze manier te verwennen. Ik werk hard voor mijn geld, waarom zou ik het dan niet uitgeven?

Ik ben altijd iemand geweest die vindt dat geld moet rollen. Daar staat tegenover dat ik ook iemand ben die makkelijk haar geld verdient. Ik kom niet in benarde situaties terecht door onverantwoord met mijn geld om te gaan. Ik weet dat er altijd weer geld binnenkomt. Mijn mindset hierin is heel relaxed.

Mijn overtuiging van jongs af aan is dan ook: het komt altijd goed, ik kan me altijd wel redden.

Toen ik in loondienst werkte kreeg ik maar € 750 per maand voor een fulltime job. In die tijd was Wytze net voor zichzelf begonnen en verdiende ook geen bakken met geld. En toch konden we altijd rondkomen. We gaven dan geen prioriteit aan het vullen van onze spaarrekening, wel aan het maken van mooie reizen.

Als ik bijvoorbeeld een vliegticket vond voor € 400 en ik had € 500 op mijn rekening staan, boekte ik het ticket en dan zag ik als ik op reis was wel weer hoe ik het hotel zou betalen. Dat is altijd goed gegaan.

Financieel vrij leven

Ik heb het gevoel dat ik een super vrij en rijk leven heb. Ik doe de dingen die ik zou doen als ik een goedgevulde spaarrekening zou hebben. Ik voel nu al een financiële vrijheid, zonder die dikke vette spaarrekening.

Mijn kijk op geld bracht veel teweeg in de groep. De meesten willen zich net zo voelen. Ze zitten in eenzelfde soort financiële situatie, maar voelen zich niet financieel vrij. Er zit bij hen een druk op dat ze grip moeten hebben op hun geld. Ze voelen zich schuldig als ze geen dikke spaarrekening hebben en willen eerst hun schulden afbetalen.

Sparen

Volgend jaar willen we een villa kopen op Bali, dus vanaf nu gaan we wel sparen. Het heeft nu wel onze prioriteit. Maar ik weet dat als we gaan vliegen, we nog steeds kiezen voor een businessclass ticket. Voor ons voegt het iets extra’s toe aan de reis.

Het was een enorme eyeopener dat ik de enige was in de groep met zo’n relaxte moneymindset. Dat vrije en rijke gevoel gun ik iedereen. Je hoeft niet te wachten tot je pensioen of totdat je spaarrekening gevuld is. Je kunt nu al je droomleven leiden.

Dat is mijn grootste inzicht van dag drie. Ik mag hier mensen mee inspireren. Daarom heb ik het luxepaardje toegevoegd aan mijn JK-5.

Ik kijk enorm uit naar het Bali Retreat komend jaar. Als we in drie dagen dit al kunnen bereiken, wat gebeurt er dan wel niet in 8 dagen in mooie villa op Bali?!

Deze blog is geschreven naar aanleiding van een podcast die is opgenomen. Wil je na het lezen van deze blog nog meer horen over dit onderwerp? Dan kan ik je aanraden om de podcast te luisteren. Dit kan gratis via SpotifySoundcloud, Apple Podcast en andere platformen.

 

 

Hi!

Hi!

Ik ben Grysilde, het gezicht achter Dutch Digital Nomad en een reiziger in hart en nieren. Ik wil vrouwen inspireren om hun dromen na te jagen en te doen wat ze leuk vinden. Om niet te blijven hangen in het standaard 9 tot 5 leventje, maar een leven te leiden waar hun hart van in de fik vliegt. Ik stoom ze klaar om de stap te maken naar het online ondernemerschap, zodat ze de vrijheid krijgen om te werken waar en wanneer ze willen.