Netwerkborrels voor digital nomads en ondernemers; hoe netwerk je?

Als digital nomad ben je automatisch ook ondernemer. Je bent zelfstandig en bepaalt zelf waar en wanneer je werkt. Misschien heb je als ondernemer wel eens gehoord van netwerkborrels, maar wat zijn dat nou eigenlijk voor een evenementen? We weten allemaal wel wat netwerken inhoudt. ‘Contacten leggen waar je je voordeel mee kunt doen’ is een letterlijke betekenis. Maar speciale borrels met netwerken als doel, is dat niet een beetje awkward? In deze blog lees je alle ins en outs over de netwerkborrels voor digital nomads, inclusief enkele netwerktips.

Netwerkborrels voor digital nomads – Waarom is netwerken zo belangrijk?

Een groot deel van ondernemen betekent ook netwerken. Vertellen aan mensen wie je bent, wat je doet en zorgen dat ze jou kiezen voor klussen of jou aanraden bij kennissen en vrienden. Als digital nomad ben je veel onderweg en is het noodzakelijk om op nieuwe plekken ook weer nieuwe mensen en werkrelaties te leren kennen. Hoe meer naamsbekendheid, hoe beter. Mond-tot-mondreclame is nooit verkeerd en als je wilt dat mensen je onthouden, zul je van je moeten laten horen. Nieuwe mensen leren kennen opent nieuwe deuren en mogelijk ook nieuwe opdrachten. Misschien niet altijd op het moment zelf, maar als je contacten goed onderhoudt mogelijk wel in de toekomst. Daarnaast is het natuurlijk ook enorm fijn om kennis en ervaring te delen met collega-ondernemers uit dezelfde branche. Natuurlijk zijn jullie ook concurrenten, maar dat betekent niet dat je niet van elkaar kunt leren of misschien zelfs wel een samenwerking kunt aangaan. Eerder gaf ik je al tips voor een mooi LinkedIn profiel en LinkedIn is ook een uitstekende manier om online te netwerken. Maar wat is dan precies het voordeel van netwerkborrels?

Netwerkborrels voor digital nomads – Waarom?

Netwerkborrels zijn evenementen die worden georganiseerd door allerlei bedrijven en organisaties. Tik maar eens in op google ‘netwerkborrel’ met je woonplaats en er duiken ongetwijfeld allerlei opties op. Maar ja, wat dan? Schrijf je je in? Als een introvert persoon kan zo’n borrel nogal geforceerd aanvoelen, maar het is natuurlijk wat je er zelf van maakt en hoe je erin staat. Totaal begrijpelijk dat je het een beetje een awkward concept vindt, maar om maar even een tegeltjes wijsheid te delen: als jij het niet gelooft, wie dan wel? Wees zelfverzekerd en zie het als een evenement vol nieuwe mogelijkheden. Daarnaast voelen borrels, in plaats van online netwerken, persoonlijker aan. Je krijgt een betere indruk van personen en anderen krijgen een completer beeld van jou. Je gezicht wordt onthouden, diepere gesprekken kunnen worden aangegaan en natuurlijk kan er ook informeel worden gelachen. Een belangrijk punt trouwens: humor en een persoonlijke band opbouwen zijn allebei factoren die alleen ‘in het echte leven’ meespelen en kunnen worden overgebracht. Maar goed, je komt natuurlijk niet naar deze borrels voor een nieuwe vriendenkring. In de eerste plaats ben je op zoek naar nieuwe werkmogelijkheden en opdrachten. Het keyword is hier is: luisteren. Het is een valkuil om alleen maar over jezelf te praten en te laten weten wat je doet, ook al lijkt dat wel het doel van een netwerkborrel. Veel strategischer is om te luisteren wat de ander doet. Hoe meer informatie de ander met je deelt, hoe beter. Het geeft je de kans om uit te vinden wat deze persoon doet en waarom hij of zij juist jouw professionele skills nodig heeft. De persoon hoeft niet eens jouw nieuwe opdrachtgever of klant te worden, misschien kent hij of zij wel weer iemand die jou kan gebruiken (of jij iemand voor hem of haar). 

Netwerktips voor digital nomads

  • Meld je aan voor de nieuwsbrief van het OnderNemerSplein van de Kamer van Koophandel. Deze houdt je op de hoogte van het regionale ondernemers nieuws en evenementen zoals netwerkborrels. 
  • Ga erheen met een positieve instelling en met een open blik. Zie het evenement als een middag/avond vol mogelijkheden. 
  • Wees zelfverzekerd, denk aan het tegeltje dat hierboven is genoemd 😉 
  • LUISTER!
  • Voor de enthousiastelingen onder ons: organiseer zelf een netwerkborrel! Nodig een leuke spreker uit, zorg voor een mooie locatie en promoot via social media. Succes! 

Geschreven door: Noah Vink

Hi!

Hi!

Ik ben Grysilde, het gezicht achter Dutch Digital Nomad en een reiziger in hart en nieren. Ik wil vrouwen inspireren om hun dromen na te jagen en te doen wat ze leuk vinden. Om niet te blijven hangen in het standaard 9 tot 5 leventje, maar een leven te leiden waar hun hart van in de fik vliegt. Ik stoom ze klaar om de stap te maken naar het online ondernemerschap, zodat ze de vrijheid krijgen om te werken waar en wanneer ze willen.