SEO voor beginners; optimaliseer je eigen website

Als je niet het onderste uit de kan haalt wat betreft SEO, dan kan het lastig zijn om jouw publiek te bereiken via zoekmachines. Als potentiële klanten ‘google-en’ naar producten of diensten die jij aanbiedt, dan wil je graag op de eerste pagina met zoekresultaten komen te staan, toch? Ik geef je graag wat tips over hoe jij gemakkelijk kunt werken aan je SEO. SEO voor beginners zorgt ervoor dat je stap voor stap jouw SEO kunt verbeteren voor je blog of website.

SEO voor beginners: wat is SEO?

SEO is is de afkorting voor Search Engine Optimization. Als je je best hebt gedaan op de SEO van jouw website, dan zal deze hoger eindigen in Google. En dat willen we allemaal wel toch?

Yoast SEO – ideaal voor beginners

Voor sommige van jullie zal dit een duidelijk ‘duhhh’-momentje zijn. Maar er zijn nog genoeg mensen met een blog of website die nog geen gebruik maken van Yoast SEO. Yoast SEO is een (GRATIS!) WordPress plugin die je kunt installeren op jouw website. Zodra je het hebt geïnstalleerd, doet de plugin het technische werk. Het enige wat jij hoeft te doen is de juiste zoekwoorden gebruiken en deze in de blog/webpagina te plaatsen, de META beschrijving aanpassen, het zoekwoord in de titel gebruiken en wellicht de URL er op aanpassen.

De plugin gebruikt rode, oranje en groene bolletjes (net als een stoplicht) om aan te tonen of je een goede SEO hebt voor jouw blogpagina of webpagina. Als er nog ruimte is voor verbetering, dan geeft de Yoast SEO plugin dit aan. De plugin vertelt je bijvoorbeeld om een extra H2 tag toe te voegen, de META beschrijving aan te passen, ALT-tekst en titels te gebruiken voor afbeeldingen of om je zoekwoord aan te passen. Het kan je niet makkelijker worden gemaakt!

SEO voor beginners: gebruik de juiste zoekwoorden

Het kan soms lastig zijn om het juiste zoekwoord te vinden waar jij je op wilt focussen en waarop jij gevonden wilt worden binnen de zoekmachines. Maar het is wel ontzettend belangrijk dat je zoekwoorden uitkiest! Welke zoekwoorden gebruiken mensen als ze zoeken naar jouw product of dienst? Welke zoekwoorden hebben al veel concurrentie? Dit kun je allemaal uitzoeken door Google’s Zoekwoorden Planner te gebruiken.

Vul het zoekwoord waar jij je op focust in het zoekwoord-veld van Yoast SEO, gebruik het zoekwoord in de tekst van de blog of pagina, in de titel van het bericht/pagina, in de META beschrijving en het liefst ook nog in de URL en de ALT-tekst van de afbeeldingen die je op de pagina hebt.

Hoe vaker je het zoekwoord gebruikt, des te beter wordt je gevonden in de zoekmachines.

Gebruik zoekwoorden in H2 titels

Naast dat je het gekozen zoekwoord hebt gebruikt in de tekst is het ook handig om het te gebruiken in de H2 titels. En om verwarring te voorkomen: H2 titels zijn de kopjes die je gebruikt boven paragrafen, zoals in deze blog: ‘Wat is SEO?’, ‘SEO verbeteren met de juiste zoekwoorden’ etc.

De titel van de blog of webpagina is altijd in H1 (heading 1). Google zoekt altijd eerst naar een H1 op jouw (blog)pagina en vervolgens scant die de pagina op H2, daarna H3 etc. Daarom is het belangrijk om ook de zoekwoorden in H2 titels te gebruiken.

META beschrijving

De Yoast SEO plugin maakt het erg makkelijk om de META beschrijving aan te passen. Dit is de beschrijving die een zoekmachine laat zien wanneer jouw pagina wordt getoond. Voor het beste resultaat gebruik je max 160 woorden en gebruik je het zoekwoord in de beschrijving. Een handige tip is om wat extra zoekwoorden in de beschrijving te gebruiken zodat je ook daar op gevonden kunt worden.

ALT-tekst en titels van afbeeldingen

SEO verbeteren kan op nóg een manier: namelijk het gebruik van titels en ALT-tekst bij afbeeldingen. Wanneer jij een uitgelichte afbeelding gebruikt in jouw blog kun je zodra je deze upload de titel en ALT-tekst hiervan aanpassen. (Dit kan overigens bij alle afbeeldingen die je gebruikt op de website). Zo hebben de zoekmachines weer een extra manier om jouw content te vinden op het web.

Gebruik Google’s tool: Search Console

Gratis in gebruik en mega handig! Search Console houdt jouw website volledig in de gaten. Zit er ergens een error? Dan krijg je daar een  melding van en kun je dat gaan verbeteren op jouw website. Daarnaast toont Search Console aan hoe vaak jouw website wordt gevonden in zoekresultaten en hoeveel impressies er al zijn geweest.

Gebruik deze ‘SEO voor beginners’ blog om jouw SEO te verbeteren op de website(s) die je beheert. Succes met het verbeteren van jouw SEO!

Hi!

Hi!

Ik ben Grysilde, het gezicht achter Dutch Digital Nomad en een reiziger in hart en nieren. Ik wil vrouwen inspireren om hun dromen na te jagen en te doen wat ze leuk vinden. Om niet te blijven hangen in het standaard 9 tot 5 leventje, maar een leven te leiden waar hun hart van in de fik vliegt. Ik stoom ze klaar om de stap te maken naar het online ondernemerschap, zodat ze de vrijheid krijgen om te werken waar en wanneer ze willen.