Hoe ik van verlegen meisje uitgroeide tot succesvolle online ondernemer.

In mijn reis naar het ondernemerschap ben ik verschillende hobbels tegengekomen. Hobbels die mij veel hebben gebracht. In deze blog neem ik je mee in mijn reis van het 9 tot 5 leventje naar ultieme vrijheid. Over hoe ik als een onzeker jong meisje uitgegroeide naar een succesvol ondernemer.

Van verlegen meisje naar voorzichtige avonturier

Ik groeide op in een klein dorp in Friesland en was een MEGA verlegen meisje. Als de juf iets vroeg, durfde ik geen antwoord te geven. Dat zou je nu niet meer zeggen. Ik durf zichtbaar te zijn, mijn mening te uiten en ik kom voor mezelf op. Je kunt het egoïstisch noemen, maar ik zet nu mezelf op de eerste plek.

Op de middelbare school was het niet anders. Ik ging met een vriendin mee, want dat was veilig. Zij durfde wel zichtbaar te zijn en was wat populairder, wat op de middelbare school natuurlijk een ding is. Op school werd ik gepest, niet heel erg, maar genoeg om er als puber mee te zitten. Ik werd gepest omdat ik puistjes en een andere kledingstijl had. Ik hield ervan om baggy broeken te dragen in de tijd dat de skinny jeans inkwamen. Ik vond die broeken gewoon lekkerder zitten.

Wat mij de meeste pijn heeft gedaan was toen ik een briefje doorgespeeld kreeg in de klas met de vraag of ik anorexia had. Ik wist niet eens wat het was en heb het briefje in mijn tas gestopt. Thuis zocht ik het op en die uitkomst deed mij ENORM veel pijn.  Ik heb er nooit met iemand over gepraat. Later besefte ik pas dat het vanuit jaloezie moet zijn geweest. Andere meiden in mijn klas wilden graag dunner zijn. Ik snoepte altijd heel veel, maar ik kwam geen grammetje aan. Dat neemt niet weg dat het mij heel veel pijn deed. Niet alleen dat briefje, maar ook de pesterijen over mijn kleding en puistjes.

Ik heb ook mooie tijden gekend op de middelbare school. Onder die laag van verlegenheid zat een heel avontuurlijk meisje en zij kwam steeds vaker naar buiten. Ik stond bijvoorbeeld vooraan als er gespijbeld werd. Met regelmaat bleef ik een dag weg van school om de trein naar Den Haag te pakken om te winkelen. Als ik dan de volgende dag op school kwam vroeg de leraar: “Waar was jij gisteren?”  Dan antwoordde ik dat ik gewoon in de les was. Omdat ik zo’n verlegen en stil meisje was geloofden de docenten mij en maakten ze een notitie dat ik er toch was geweest. Die verlegenheid werkte dus ook in mijn voordeel. Ik hoefde nooit na te blijven en kon lekker mijn gang gaan.

Dat avontuurlijke is er later nog veel meer uitgekomen en daar ben ik mega dankbaar voor.

Van studie journalistiek tot rondreis in China

Na de middelbare school ben ik journalistiek gaan studeren in Zwolle. Leeuwarden was in de ogen van mijn vader een logischere keuze geweest. Ik kon met hem mee rijden en het was maar twintig minuten met de bus.

Maar ik wilde op avontuur, het huis uit. Ik koos journalistiek niet om de studie zelf, maar omdat je in het derde jaar op ‘schoolreis’ naar New York kon. Dat was mijn drijfveer. Tijdens de opleiding leerde ik Wytze leren kennen. Wytze haalde het avontuurlijke in mij naar boven en dat zorgde ervoor dat ik stopte met mijn studie.

Nadat we een paar maanden bij elkaar waren besloten we dat we weg wilden in de kerstvakantie. Een paar dagen naar Parijs of zoiets. Niet wetende dat het in de kerstvakantie extra duur is. We vergeleken verschillende bestemmingen en zagen dat het niet veel meer kostte om naar New York te vliegen. Ik had nog geen paspoort, maar wilde wel als zeventienjarige met mijn vriend naar New York. Met spoed werd er een paspoort aangevraagd. Vanaf dat moment wist ik: “dat reizen wilde ik meer gaan doen.”

Omdat ik toch al naar New York was geweest, had de studie journalistiek geen meerwaarde en besloot ik te stoppen.

Een half jaar later vertrokken we naar China om een grote rondreis te maken. Mijn vader vond het niets dat zijn verlegen dochter naar de andere kant van de wereld reisde. Mijn moeder moedigde mij aan en vond het fantastisch dat ik mijn vleugels uitsloeg en mijn dromen najaagde.

Van verlegen meisje naar succesvolle online ondernemer -foto door Ohzomooi

Werken in loondienst

Tussen het reizen door had ik verschillende baantjes in callcenters en ik begon aan een nieuwe studie: toerisme. Deze studie heb ik wel afgemaakt.

In die tijd speurde we het internet af naar goedkope vliegtickets. Als we er eentje vonden, boekten we gelijk en daarna probeerde ik vrij te krijgen van mijn werk. Soms kon of wilde een werkgever mij geen vrij geven en dan zei ik mijn baan op. Het was ervan overtuigd dat ik altijd een andere baan kon vinden. Dat gebeurde ook. Ik heb me daar nooit druk over gemaakt en heb hierdoor hele mooie reizen mogen maken.

Op een gegeven moment besloot ik een baan te zoeken waar ik blij van werd, in een sector waar ik graag ik wilde werken en die ik voor langere tijd aan wilde houden. Ik ging aan de slag bij een start-up in de toeristenbranche.

De eerste maanden waren fantastisch, maar daarna begon het toch te knagen en dat was het begin van mijn slechte ervaring met werkgevers. Ik kreeg een vergoeding op basis van een werkervaringsplek en verdiende € 500 netto per maand, terwijl ik fulltime aan het werk was. Van deze € 500 moest ik ook nog mijn reiskosten betalen. Ik reisde 1,5 uur omdat ik in Friesland woonde en in Zwolle werkte. Ik hield dus niet veel over.

Mijn ervaring met werkgevers

Ik vond het niet eerlijk en besloot in gesprek te gaan met mijn werkgever. Ik onderhandelde over de vergoeding en dat voelde vet buiten mijn comfortzone. Mijn salaris werd verhoogd naar €750 en na een paar maanden en aandringen kreeg ik € 925 netto per maand. Ik draaide soms wel vijftig tot zestig uur per week.

Totdat ik er echt klaar mee was. Wij hielden het bedrijf draaiende terwijl de eigenaren zelf meerdere malen op vakantie gingen. Ze durfden nog steeds te beweren dat wij geen werkzaamheden uitvoerden die het minimumloon waard waren. Maar wij zorgden ervoor dat er geld in het laatje kwam, terwijl zij vakantie vierden. Dit heeft nog een staartje gekregen. En dat was het moment dat ik niet meer in loondienst wilde werken. Toch zag ik de mogelijkheden in het ondernemerschap nog niet en rolde in een nieuwe baan.

Hier deed ik ook weer heel veel ervaring op in de online marketing en mijn laatste werkgever was Hotels.nl. Dit was echt een hele leuke werkgever, maar helaas liep mijn contract af en moest ik daar weg.

De start van Dutch Digital Nomad

Dat was het moment dat ik een doorbraak kreeg en mezelf de vraag stelde: “Waarom breng ik alles wat ik de afgelopen jaren heb geleerd niet in de praktijk?”

Vanaf dat moment is het snel gegaan. Binnen no time had ik mijn eigen bedrijf opgezet, waarmee ik webdesign en online marketingdiensten aanbood. Voor ik het wist verdiende ik meer dan in loondienst, en dan heb ik het niet over die €925 per maand. Ik kreeg het inzicht dat ik alleen een laptop en wifi nodig had om te kunnen werken. Waarom ging ik dan niet werken vanaf een lekkere zonnige plek?

Het voordeel is dat Wytze ook voor zichzelf werkt en we geen vakantie hoefden aan te vragen. Dit was mijn start als digital nomad. Ik had in korte tijd een goedlopend bedrijf opgezet en ik kon werken waar en wanneer ik wilde. Steeds vaker kreeg ik de vraag hoe ik dat deed. Wat doe je zodat je zo vaak op vakantie kunt? Ik besloot online cursussen op te zetten over hoe je online geld kunt verdienen en de vrijheid hebt om te werken waar je maar wilt. Zo ontstond Dutch Digital Nomad.

Wat heeft mij dit opgeleverd?

Ik ben zo blij dat ik deze stappen heb gezet en dat het avontuurlijke meisje dat al in mij zat er is uitgekomen.

In 2019 hebben we ons huurhuis in Nederland opgezegd en onze spullen opgeslagen bij mijn ouders. We hebben zeven maanden in het buitenland gewoond en gewerkt. Drie maanden in Bali, twee maanden in Bangkok en twee maanden in ons geliefde New York City.

Het was fantastisch om twee maanden in de stad te wonen waar Wytze en ik voor het eerst samen naar toe gereisd zijn.

Ik weet dat ik nog meer uit mijn comfortzone mag stappen en nog grotere doelen en dromen mag najagen. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe blij ik ben hoe mijn leven is uitgerold.

Zelfs als jij super verlegen bent, maar een verlangen hebt om te gaan reizen of om je eigen dagen te kunnen indelen, kun je dit bereiken. Alle stappen die nodig zijn om dat verlangen werkelijkheid te laten worden heb je al in je. Het is een kwestie van DURVEN en DOEN!

Door alles op mijn eigen manier te doen, ben ik gekomen waar ik nu sta. Het banen hoppen, het reizen, het voor mezelf beginnen et cetera.

Dat gun ik jou ook! Weg van het 9 tot 5 leventje naar ultieme vrijheid! Meer informatie over mijn cursus, vind je hier.

Deze blog is geschreven naar aanleiding van een podcast die is opgenomen. Wil je na het lezen van deze blog nog meer horen over dit onderwerp? Dan kan ik je aanraden om de podcast te luisteren. Dit kan gratis via SpotifySoundcloud, Apple Podcast en andere platformen.

 

 

 

 

Hi!

Hi!

Ik ben Grysilde, het gezicht achter Dutch Digital Nomad en een reiziger in hart en nieren. Ik wil vrouwen inspireren om hun dromen na te jagen en te doen wat ze leuk vinden. Om niet te blijven hangen in het standaard 9 tot 5 leventje, maar een leven te leiden waar hun hart van in de fik vliegt. Ik stoom ze klaar om de stap te maken naar het online ondernemerschap, zodat ze de vrijheid krijgen om te werken waar en wanneer ze willen.