Voel je je niet eenzaam?

Voel je je niet eenzaam als ondernemer? Of als je op reis bent? Deze vraag wordt mij vaak gesteld. Vaak door mensen die zelf geen ondernemer zijn of ondernemers in hun omgeving hebben. Soms komt de vraag ook in een andere vorm. Mis je geen collega’s of mis je je vrienden en familie niet als je in het buitenland zit.

Zeker nu we gaan emigreren naar Spanje krijg ik deze vraag vaak. Ben je niet bang dat je eenzaam wordt. Zo ver van familie en vrienden. Het antwoord op deze vraag is: nee. Ik vind het heerlijk om op mezelf te zijn. Ik ben best een einzelgänger. Ik heb sowieso niet veel mensen om me heen nodig. Sinds een jaar heb ik zelfs heel sterk het gevoel dat ik niemand om mee heen nodig heb. Ik red het ook wel in mijn eentje. Zelfs al Wytze weg zou vallen komt het goed.

Ik red het ook in mijn eentje

Begrijp me niet verkeerd. Ik vind het super leuk om met Wytze dingen samen te doen. Maar ik red het ook in mijn eentje. Wytze staat precies hetzelfde in het leven als ik. We zijn beide gek op reizen en hebben echt de ambitie om naar Spanje te verhuizen. We willen beiden graag een hele lange toffe camperreis maken. We zijn echt twee handen op één buik.

Ongeveer een jaar geleden ben ik me gaan verdiepen in persoonlijke ontwikkeling en de Wet van de Aantrekking. Sinds ik veel met mindset bezig ben heb ik heel sterk het gevoel: ik zou in mijn eentje de wereld aankunnen en heb niemand nodig. Dat is echt een heel lekker uitgangspunt. Op deze manier kun je met een gerust hart voor langere tijd naar het buitenland gaan zonder mensen echt te missen.

De wereld is kleiner dan je denkt

Eerder voelde dat best egoïstisch. Ik miste mijn ouders en zusje niet als ik op reis was. Natuurlijk vond ik het superleuk om ze weer te zien, maar het was niet omdat ik ze echt miste. Je kunt altijd als je dat nodig hebt even appen of videobellen. Wat dat betreft is de wereld maar klein. Als er echt iets is, dan ben je in no time weer thuis. Dat hebben we ervaren in 2019 toen we op Bali waren. Toen overleed Wytze zijn vader plotseling. Meer hierover lees je in mijn blog: mijn highs en lows van de afgelopen jaren.

Eerlijk gezegd denk ik wel dat ik Baijka ga missen als we eind oktober naar Bali gaan. Baijka, onze hond, gaat dan naar mijn ouders. Maar mensen mis ik eigenlijk nooit tijdens mijn reizen. Vroeger heb ik ook nooit last van heimwee gehad. Ik ben opgegroeid met reizen. Ik miste vriendinnetjes ook niet. Ik vond het heel normaal als je elkaar een tijdje niet zag.

Of ik collega’s mis? Je leest het onder de foto.

Voel jij je eenzaam - foto door Studio Annemarije

Connectie met collega’s

Het werken met collega’s is niet iets wat ik mis. Dat ‘gemis’ vang ik op door mezelf te omringen met andere ondernemers. Ik connect met medeondernemers op social media. Sommige voelen aan als collega’s. Je kunt met ze sparren en ze helpen je op weg. Zodra je bedrijf groeit ga je werken met verschillende freelancers. Je bouwt een team op. Ik heb nu een team met drie freelancers. Ik heb geregeld contact met ze. Dit voelt heel collegiaal en daardoor mis ik collega’s niet echt.

Ik mis het ook niet om naar kantoor te gaan. Ik vind het heerlijk om vanuit huis te werken. En wat dacht je van werken vanuit een camper of een villa op Bali. Dat zie ik helemaal zitten. Collega’s, familie en vrienden mis ik niet tijdens mijn reizen of in het ondernemerschap. Inmiddels heb ik vriendinnen over de hele wereld. Ik spreek ze regelmatig via WhatsApp of chat, maar afspreken doen we niet heel vaak. En als we het wel doen maken we er gelijk een hele dag van.

Niemand begreep me

Werk je als zelfstandig ondernemer en mis jij wel collega’s om je heen. Kies er dan voor om op een plek te werken waarbij je omringd wordt door andere ondernemers. Toen ik net begon met ondernemen ervaarde ik wel eenzaamheid. Voor mijn gevoel was er niemand die mij begreep. Ik ging iets doen wat niemand in mijn directe omgeving deed. Ik ging online ondernemen.

Toen ik met mijn familie deelde wat ik wilde gaan doen zei mijn vader bijvoorbeeld: zou je dat wel doen? Kun je niet beter een baan in loondienst nemen? Dan heb je meer zekerheid. Ik kende niemand in mijn directe omgeving die online ondernemer was geworden. Het was die best een eenzame weg die ik heb afgelegd.

Ik heb me toen bij verschillende Facebookgroepen aangemeld. Hierin zaten ondernemers die dezelfde weg bewandelden. Later kwam Instagram daar bij. Dat was echt heel leuk. Inmiddels heb ik zelf een online community op Facebook. Uiteindelijk wil ik mijn community koppelen aan mijn academy. In mijn Facebook community zitten nu al zo’n 2200 mensen. Allemaal like minded people.

Het zijn allemaal mensen die online willen ondernemen, online hun geld willen verdienen,
lekker veel willen reizen en vrijheid nastreven. Dat is heel fijn, want op die manier kun je toch connecten met mensen die diezelfde doelen, dromen en ambities hebben.

Ben jij iemand die wil gaan starten met het opzetten van een eigen business? Of voel je je wat dat betreft gewoon eenzaam? Vind je het fijn om je te omringen met andere mensen? Meld je dan aan bij verschillende Facebook communities. Hier kun je connecties opdoen, tips vragen en sparren. Je kunt je ook aanmelden bij mijn gratis Facebook community.

Laat eenzaamheid je niet tegenhouden

Eenzaamheid komt in verschillende vormen. Je mist vrienden en familie. Of je mist collega’s. Maar laat het je niet tegenhouden om te gaan reizen. Je kunt contact houden via online kanalen en zodra je weer terug bent afspreken met familie en vrienden.

Collega’s hoef je niet altijd fysiek om je heen te hebben. Online zijn er ook heel veel mogelijkheden om te connecten met andere ondernemers.

Als je op reis bent kun je ook weer nieuwe vrienden maken. Zo heb je straks op verschillende plekken op de wereld mensen zitten waar je een connectie mee hebt. Op die manier ben je nooit meer eenzaam.

Ik hoop dat je wat aan mijn ervaring en tips hebt gehad. Laat het me vooral weten door een berichtje te sturen op Instagram.

Deze blog is geschreven naar aanleiding van een podcast die is opgenomen. Wil je na het lezen van deze blog nog meer horen over dit onderwerp? Dan kan ik je aanraden om de podcast te luisteren. Dit kan gratis via SpotifySoundcloud, Apple Podcast en andere platformen.

Hi!

Hi!

Ik ben Grysilde, het gezicht achter Dutch Digital Nomad en een reiziger in hart en nieren. Ik wil vrouwen inspireren om hun dromen na te jagen en te doen wat ze leuk vinden. Om niet te blijven hangen in het standaard 9 tot 5 leventje, maar een leven te leiden waar hun hart van in de fik vliegt. Ik stoom ze klaar om de stap te maken naar het online ondernemerschap, zodat ze de vrijheid krijgen om te werken waar en wanneer ze willen.