Waar je het meeste waarde aan hecht, geeft richting

Afgelopen week heb ik mijn nieuwe online cursus gelanceerd, de Cursus Creatie Blueprint gelanceerd. Ik ben echt super dankbaar voor alle aanmeldingen. Maar dat is niet alles. Wytze en ik hebben besloten om te emigreren naar Spanje (Andalusië). Om deze droom uit te laten komen, moeten we keuzes maken. We keken beide naar waar we het meeste waarde aan hechten. Dat geeft ons sturing in de goede richting. In deze blog deel ik een oefening met je die wij hebben gedaan en die jij ook kunt doen om te bepalen waar jij waarde aan hecht.

Hoe maakten wij de beslissing om te emigreren?

Wytze en ik zijn dol op reizen. Dat zal je niet vreemd in de oren klinken. In 2019 hebben we 7 maanden in het buitenland gewoond. We woonden drie maanden op Bali, twee maanden in Bangkok en twee maanden in New York. Meer over ons avontuur in het buitenland lees je in de blog: mijn tofste werkplekken tot nu toe.

In 2020 zijn we bijna niet in het buitenland geweest in verband met corona. Het kriebelt enorm om weer op reis te gaan en voor langere tijd in het buitenland te wonen. Toen ik Wytze vertelde over een kennis die een huis op Ibiza heeft gekocht, werd er een zaadje geplant.

Op dit moment zitten we in een huurhuis en was ons plan om een huis aan het water te kopen in Friesland. Maar die plannen zijn gewijzigd. We kiezen er voor om een huis in Andalusië te kopen in 2022. We hebben allebei de wens om het jaarrond in een warm klimaat te wonen. Daarnaast zijn onze ouders zijn nu nog fit en gezond. Dat kan over 10-15 jaar anders zijn. Dan willen we wel graag bij onze ouders in de buurt wonen. De meeste mensen kiezen ervoor om eerst een huis in Nederland te kopen en later een huis in het buitenland. Wij doen het andersom. En Spanje is maar drie uurtjes vliegen.

Waar hechten we het meeste waarde aan?

Als je een besluit hebt genomen ga je op onderzoek uit. Hoe zit dat bijvoorbeeld met een hypotheek. In Spanje moet je 30 tot 40 procent van de koopsom zelf inleggen. Dat komt neer op zo’n € 60.000,- tot € 70.000,-. We moeten dus flink sparen. We geven nu best makkelijk geld uit. Wytze vindt een mooie auto bijvoorbeeld heel belangrijk en we geven makkelijk mijn geld uit aan bijvoorbeeld nieuwe beeldschermen of spullen voor ons interieur. We moeten ons uitgavenpatroon dus aanpassen. Maar we willen ook lekker blijven leven.

Al eerder had ik het over F.I.R.E. (Financial Independence Retire Early). In het kader hiervan las ik het boek: De weg naar financiële vrijheid van Scott Rieckens. Een heel tof boek. In het boek stond een opdracht die ik graag met je wil delen. De opdracht luidt: schrijf tien dingen op waar jij waarde aan hecht. Dat kan van alles zijn. Dit gaat ons echt helpen met het nemen van de juiste beslissingen. Als we een uitgave willen doen en deze komt niet overeen met één van de dingen op het lijstje, dan doen we het niet. We vinden het dan niet belangrijk genoeg.

Ik deel mijn tien dingen graag met je en raad je aan om de oefening ook voor jezelf te doen. Als je op Zalando nieuwe sneakers ziet en dat staat niet op je lijstje, dan weet je dat je het niet moet doen. Je gaat zo bewuster leven en met je geld om. Je neemt op deze manier makkelijker beslissingen of je een uitgave wel of niet wilt doen.

Hieronder lees je welke tien dingen mij het meeste waard zijn.

Waarde hechten - foto door Studio Annemarije

Tien dingen waar ik het meeste waarde aan hecht

  1. Met stip op nummer één is vrij zijn om locatie en tijd onafhankelijk te kunnen werken. Zelf mijn dagen kunnen inplannen. En wakker worden zonder de wekker. Dat is mijn ultieme gevoel van vrijheid.
  2. Samen zijn met ons gezin: Wytze, ik en onze hond Baijka. Gezellig samen tijd doorbrengen.
  3. Wandelen in de natuur.
  4. Kijken naar de zonsondergang. Ik word hier intens blij van.
  5. Lekker eten. We houden van eten bestellen, maar kunnen allebei ook prima koken. We zullen nu wel vaker zelf in de keuken gaan staan en genieten van het lekkere eten.
  6. Spelen met Baijka. Als ik zie hoe blij ze daarvan wordt, dan word ik dat ook.
  7. Een goed boek en een lekker kopje thee. Heerlijk! Of ’s avonds in bed met een boek. Daar kan ik van genieten.
  8. Onder een warm dekentje een film kijken. Dat knusse gevoel oproepen.
  9. Genieten van een chai latte. Dit is echt mijn favoriete drankje. Dit ga ik echt niet uit mijn leven verbannen.
  10. Reizen en uitstapjes maken. Het creëren van belevenissen. Herinneringen maken.

Als ik bovenstaande dingen dagelijks in mijn leven kan brengen, dan heb ik echt een fantastische dag. Over het algemeen lukt me dat redelijk goed.

Nu is het tijd voor jouw lijstje. Aan welke tien dingen hecht jij het meeste waarde. Je kunt dit lijstje toepassen op je eigen leven. Als je, net als ik, geld wilt besparen kun je deze naast je uitgaven leggen en beslissen of je het wel of niet wilt doen. Stel ik overweeg een nieuw computerscherm te kopen. Met één blik op mijn lijstje weet ik al dat er geen materiële waarde op staat. Ik geef liever geld uit aan een woning met vrij uitzicht op de natuur. Daar word ik wel blij van.

Hoe pas je dit toe op je business?

Je kunt dit niet alleen toepassen op je privé situatie, maar ook op je business. Wanneer je een aanvraag krijgt, blijf dan ook dicht bij jezelf. Als jij je hebt gespecialiseerd in Pinterest en WordPress design, durf dan nee te zeggen tegen andere opdrachten. Zoals een aanvraag voor e-mail marketing. Ook al deed je dat eerder wel.

Dat is ontzettend krachtig. Op deze manier kun je veel lekkerder ondernemen. Je neemt alleen nog maar klussen aan waar je blij van wordt.

Ik hoop dat je de opdracht echt gaat doen. Het heeft mij heel veel inzichten gegeven.

Deze blog is geschreven naar aanleiding van een podcast die is opgenomen. Wil je na het lezen van deze blog nog meer horen over dit onderwerp? Dan kan ik je aanraden om de podcast te luisteren. Dit kan gratis via SpotifySoundcloud, Apple Podcast en andere platformen.

Hi!

Hi!

Ik ben Grysilde, het gezicht achter Dutch Digital Nomad en een reiziger in hart en nieren. Ik wil vrouwen inspireren om hun dromen na te jagen en te doen wat ze leuk vinden. Om niet te blijven hangen in het standaard 9 tot 5 leventje, maar een leven te leiden waar hun hart van in de fik vliegt. Ik stoom ze klaar om de stap te maken naar het online ondernemerschap, zodat ze de vrijheid krijgen om te werken waar en wanneer ze willen.