Je worstcasescenario helpt je uit de brand

Spoken er op dit moment angsten door je hoofd over het starten met ondernemen (of iets heel anders)? De manier om je angsten onder ogen te zien is door je worstcasescenario te omschrijven. Zo maak je de weg vrij voor jouw dromen.

Het is niet leuk om te denken aan je worstcasescenario, maar het kan je helpen om in te zien dat je angsten niet gegrond zijn. Dit heeft mij heel erg geholpen toen ik op het punt stond om ondernemer te worden.

Mijn angsten

Ik wilde niet langer werken voor een baas. Ik wilde meer vrijheid om te reizen. De vrijheid om te gaan wanneer ik wilde. Er zaten veel angsten in de weg. Het heeft ongeveer een half jaar geduurd voordat ik knopen durfde door te hakken.

De volgende angsten zaten mij in de weg:

  • Hoe ga ik online klanten vinden?
  • Waarom zouden ze mij willen inhuren?
  • Beheers ik mijn online skills wel voldoende?
  • Wat als ik de huur niet kan betalen, omdat ik geen inkomen heb?

Als je dit soort angsten laat binnenkomen, poppen er vaak nog meer op. Dan is het tijd om korte metten te maken met deze angsten.

Je angsten en twijfels wegnemen met je worstcasescenario

Om de knoop door te hakken heeft het mij heel goed geholpen om een worstcasescenario te bedenken. Wat is het ergste dat mij kan gebeuren?

Stel:

  • Ik beheers mijn skills niet voldoende;
  • Klanten gaan mij niet inhuren;
  • Ik krijg niet genoeg klanten en kan mijn huur niet betalen.

Als mijn skills niet voldoende zijn is mijn worstcasescenario dat ik me moet laten bijscholen om die skills op te krikken.

Als ik geen klanten ga vinden en geen inkomen heb, kan ik gratis klanten zoeken. Op deze manier kan ik wel mijn portfolio opbouwen.

Is mijn worstcasescenario dat ik mijn huur niet kan betalen? Dan moet ik mijn huurhuis opzeggen en bij mijn ouders intrekken. Daar zat ik helemaal niet op te wachten. De vraag is alleen: is dat echt zo verschrikkelijk?

Het zal aanpassen zijn, maar het is niet het einde van de wereld. Mijn worstcasescenario was helemaal nog niet zo erg. Ik ging er niet dood aan. 😉

Een andere oplossing kan zijn dat ik bij mijn ouders geld leen. Ik houd niet van geld lenen, maar als het echt niet anders kan, weet ik dat ik daarop terug kan vallen.

Of ik kan teruggaan naar een baan in loondienst (parttime). Dat het niet zo erg is als het lijkt, lees je hieronder.

worstcasescenario - Dutch Digital Nomad

Het is niet zo erg als het lijkt

Door te kijken naar mijn worstcasescenario’s zag ik in dat het allemaal niet zo heel erg was. Ik kom hier wel overheen. Het vergt wat aanpassingsvermogen en je eigen grenzen verleggen. Maar het geeft me wel de ruimte om mezelf verder te ontwikkelen als ondernemer. Doordat deze angsten me in de weg zaten durfde ik die stap niet te zetten.

Tip: Er zijn genoeg ondernemers die eerst hun baan in loondienst nog aanhouden als ze hun bedrijf opzetten. Zo heb je de zekerheid van een basisinkomen en kun je toch bouwen aan je bedrijf. Dit kan ervoor zorgen dat je je niet langer laat tegenhouden door de belemmerende overtuigingen die te maken hebben met geld.

Ga na wat je worstcasescenario is als je twijfelt. Schrijf op wat het ergste is dat er kan gebeuren. Wat moet ik inleveren als dit scenario zich voordoet?

Vraag je af of het echt zo erg is. Zie wat het je oplevert als je wel die stap zet: je kunt namelijk je eigen dromen najagen. Bedenk je wat er kan gebeuren in een half jaar als je bijvoorbeeld teruggaat naar je ouders. Je kan je volledig focussen op het opzetten van je eigen bedrijf!

Ik ben benieuwd of deze blog je helpt om je angsten onder ogen te zien. Laat me via Instagram weten wat je ervan vindt en hoe jouw worstcasescenario helpt om de volgende stap te zetten.

Deze blog is geschreven naar aanleiding van een podcast die is opgenomen. Wil je na het lezen van deze blog nog meer horen over dit onderwerp? Dan kan ik je aanraden om de podcast te luisteren. Dit kan gratis via SpotifySoundcloud, Apple Podcast en andere platformen.

Hi!

Hi!

Ik ben Grysilde, het gezicht achter Dutch Digital Nomad en een reiziger in hart en nieren. Ik wil vrouwen inspireren om hun dromen na te jagen en te doen wat ze leuk vinden. Om niet te blijven hangen in het standaard 9 tot 5 leventje, maar een leven te leiden waar hun hart van in de fik vliegt. Ik stoom ze klaar om de stap te maken naar het online ondernemerschap, zodat ze de vrijheid krijgen om te werken waar en wanneer ze willen.