Milieubewust werken en reizen als digital nomad

Met al het nieuws rond de klimaatproblematiek lijkt het soms een hopeloze zaak, maar je kunt er ook voor kiezen om te beseffen dat elke bijdrage telt. Als digital nomad reis je waarschijnlijk meer dan een gemiddeld persoon en geniet je volop van al het moois dat deze aarde te bieden heeft. Daarom is het niet verkeerd om na te denken over de dingen die je kan teruggeven. In deze blog lees je 7 tips over milieubewust werken en reizen als digital nomad.

1. Overweeg milieubewuste luchtvaartmaatschappijen

Vluchten kunnen soms enorm goedkoop en daarom ook aantrekkelijk zijn. Maar probeer je vliegtickets met iets meer aandacht te overwegen. Kies voor maatschappijen die nadrukkelijk bezig zijn met milieuvriendelijkheid en compenseer CO2-uitstoot door bijvoorbeeld een kleine meerprijs te betalen (dit bieden sommige maatschappijen automatisch aan bij het boeken). Probeer voor kortere afstanden en verblijven helemaal niet te vliegen en overweeg daarvoor andere opties. 

2. Besteed aandacht aan de milieubewuste alternatieven

Binnen Europa (en ook daarbuiten) zijn er ook ontzettend veel deals te vinden voor treinreizen. Interrail biedt bijvoorbeeld het gehele jaar door voordelige treinpassen aan en ook op de site van NS International zijn aanbiedingen en lage prijzen te vinden. Of als je nog wat avontuurlijker bent ingesteld, kun je natuurlijk ook gaan liften. 😉 Hier hebben ze tegenwoordig ook genoeg apps voor, zoals BlaBlaCar, waarmee je makkelijk je lifts plant. 

3. Kies voor een milieuvriendelijke zoekmachine

Zelfs tijdens je werk kunnen kleine veranderingen al een groot verschil maken. Als digital nomad ben je natuurlijk constant online en is Google je beste vriend. Maar je kan er ook voor kiezen om Ecosia in je browser te installeren. Voor elke zoekopdracht die je hier invoert, plaatsen zij een boom. Een top-initiatief, toch?

4. Kies een milieubewuste verblijfsplek

Kamperen is de meest milieubewuste keuze als verblijf in het buitenland, maar dit is natuurlijk niet op alle plekken mogelijk, en al zeker niet als digital nomad. Als je tijdelijk in een hotel verblijft, kun je kleine aanpassing doen om aan het milieu te denken. Gebruik de handdoeken bijvoorbeeld meer dan één keer en laat de kleine plastic flesjes met shampoo en douchegel staan. Een Airbnb met een host is natuurlijk ook een goede optie: dan deel je tegelijkertijd de kosten van energieverbruik met meerdere bewoners. Een hotelkamer is op deze manier natuurlijk ook een zeer geschikte keuze.

5. Vermijd eenmalig gebruik van producten

Onderweg of op tijdelijke bestemmingen is het verleidelijk om producten te kopen die maar je maar een keert kunt gebruiken of verpakkingen hebben die nogal onnodig zijn. Als je bijvoorbeeld een lunch koopt, probeer voor vers te gaan in plaats van een voorverpakt broodje of drankje. En heb je zin in koffie? Neem dan je eigen beker mee! Probeer zo veel mogelijk spullen die je thuis al hebt liggen mee te nemen, zodat je deze niet dubbel hoeft te kopen op reis (denk aan: een wereldstekker, (bamboe)tandenborstel, een e-reader, linnen boodschappentasje etc.). 

6. Eet lokaal

Lokale producten kopen en eten is één van de beste manieren om milieubewust bezig te zijn en tegelijkertijd steun je er ook de lokale economie mee. Via deze weg leer je ook meteen de eetcultuur van een nieuwe bestemming kennen. #win-win

7. Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is heerlijk om als digital nomad niet afhankelijk te zijn van een leefplek, maar om milieubewust bezig te zijn is het verstandig om je reizen en verblijven tot een bepaalde hoogte te plannen. Je zou bijvoorbeeld op onderzoek uit kunnen gaan waar je op je nieuwe bestemming lokaal inkopen kunt doen, welke spullen je mee kan nemen en hoe je er het beste komt door weinig te verspillen. En onthoudt: kleine stappen maken al een groot verschil.

Ik hoop dat je iets aan al deze tips over milieubewust werken en reizen als digital nomad hebt gehad en dat je ze in de praktijk gaat gebruiken! 🙂

Geschreven door: Noah Vink

Hi!

Hi!

Ik ben Grysilde, het gezicht achter Dutch Digital Nomad en een reiziger in hart en nieren. Ik wil vrouwen inspireren om hun dromen na te jagen en te doen wat ze leuk vinden. Om niet te blijven hangen in het standaard 9 tot 5 leventje, maar een leven te leiden waar hun hart van in de fik vliegt. Ik stoom ze klaar om de stap te maken naar het online ondernemerschap, zodat ze de vrijheid krijgen om te werken waar en wanneer ze willen.