6 succesfactoren voor het loslaten van verlegenheid

Als ik nu in de spiegel kijk zie ik iemand die durft te zeggen wat ze vindt, wat ze het liefste doet en haar dromen achterna gaat. Ik zie iemand die honderd procent vertrouwen heeft in zichzelf en durft te shinen op alle platformen.

Toen ik begon met ondernemen zag ik een heel ander persoon in de spiegel. Ik zag een vrouw die veel kennis had, verlegen was en niet zichtbaar durfde te zijn. Ik wilde iedereen pleasen. Ik was iemand die liever teksten schreef dan video’s opnam. Ik trok me veel te veel aan van de mening van anderen.

Onlangs kreeg ik een berichtje van iemand die vroeg hoe ik van die verlegenheid was afgekomen. Ze wilde ook gaan ondernemen, maar dit hield haar tegen. In deze blog deel ik zes factoren die mij hebben geholpen bij het loslaten van mijn verlegenheid.

6 succesfactoren voor het loslaten van verlegenheid

Er zijn zes factoren die mij hebben geholpen om mijn verlegenheid af te komen:

  • Feel the fear and do it anyway
  • Oefening baart kunst
  • Investeren in coaching
  • Omringen met likeminded people
  • Snel een portfolio opbouwen en positieve reviews krijgen
  • Je why vinden

Ik zal ze hieronder in het kort toelichten. Ik hoop dat alle verlegen mensen, grijze muisjes en muurbloempjes onder ons zich geroepen voelen en echt actie gaan ondernemen.

Feel the fear and do it anyway

Uit je comfortzone gaan en het gewoon doen. Alles wat je voor de eerste keer doet is spannend. Dat heb ik zelfs nu nog. Ik ben nu bijna vier jaar ondernemer en nieuwe dingen doen blijft eng. Maar door het wel te doen ga je juist keihard vooruit en je leert er veel van.

Oefening baart kunst

Dat geldt voor echt alles in het ondernemerschap. Alle eerste keren zijn lastig, maar worden makkelijker als je het vaker doet. Bijvoorbeeld: stories opnemen, voor het eerst een masterclass geven, voor het eerst adverteren of live gaan op Instagram. Het is allemaal super eng en je hebt eigenlijk geen benul van wat je doet. Door te testen wat wel en niet goed gaat, kom je dichter bij je doel. Het wordt steeds makkelijker om live te gaan, tijdens een masterclass in beeld te komen of je wordt beter in het schrijven van teksten. 

Investeren in coaching

Ik heb afgelopen jaren duizenden euro’s geïnvesteerd in coaching. In mijn blog: waarom investeren in jezelf zo belangrijk is lees je waarom. Met name op mindset vlak. De basis voor mijn marketing en strategie was goed, maar op mindset vlak wilde ik nog veel leren. Hier heb ik flink in geïnvesteerd. Ik ben enorm gegroeid als persoon, maar ook als ondernemer. Het mooie is dat kennis in mindset nooit verloren gaat. Iedere keer dat ik een nieuw level wil bereiken op persoonlijk of zakelijk gebied kan ik terugvallen op de trainingen die ik al heb gedaan of de coaching die ik heb gehad. Zodra ik mijn boekje pak waar ik aantekeningen in heb gemaakt, komt alles weer boven. Ik kan dat gevoel gelijk weer oproepen. Ik herbeleef zo’n dag opnieuw en haal er nieuwe dingen uit. Investeren in kennis gaat nooit verloren.

Benieuwd naar de andere drie factoren? Lees dan snel verder onder de foto.

6 succesfactoren voor het loslaten van verlegenheid- foto door studio Annemarije

Je omringen met likeminded people

Likeminded people zijn mensen die je kunnen aanmoedigen en in hetzelfde bootje zitten of zaten. Mensen die verder zijn dan jij. Vooral als je net start als ondernemer is dit heel fijn. Als je bijvoorbeeld enthousiast vertelt over je nieuwe business aan je ouders of vriendinnen, snappen ze het vaak niet. Omdat ze zelf geen ondernemers zijn.

Ik was een beetje een vreemde eend in de bijt toen ik ging ondernemen. Ik had niemand om me heen die ondernemer was. Ik kon vanuit mijn eigen kring die aanmoediging niet vinden. Door in contact te komen met andere mensen die ook ondernemer zijn, kun je elkaar helpen. Je kunt je bijvoorbeeld aansluiten bij verschillende facebookgroepen of online een eigen groepje samenstellen. In dit soort groepen kun je je vragen stellen of kun jij misschien anderen helpen. Gewoon je mond opentrekken en gaan.

Een portfolio opbouwen en positieve reviews

In het begin van mijn ondernemerschap heb ik gratis of voor een klein bedrag mijn diensten aangeboden. Voor kennissen ging ik aan de slag met webdesign of bood ik online marketingdiensten aan. Ik deed dit bijvoorbeeld in ruil voor een review. Hierdoor kon ik snel mijn portfolio opbouwen en kreeg ik steeds meer klussen.

Maar ook kreeg ik positieve reviews. Vanaf het moment dat jij werk kunt laten zien en reviews hebt, ga je veel sneller klanten aantrekken. Als je niets hebt om te laten zien is het voor een opdrachtgever moeilijk om te bepalen of jij het waard bent. Investeer daar in het begin in. En een positieve review is ook goed voor je zelfvertrouwen.

Vind jouw big why

Je big why vinden is een hele belangrijke. Je kunt antwoord geven op de volgende vragen:

  • Wat drijft jou?
  • Hoe groots droom je?
  • Waarom wil je ondernemen?
  • Waarom doe je wat je doet?
  • Waarom wil je er echt voor gaan?

Als je dit in je achterhoofd houdt dan krijg je automatisch al een beetje schijt aan de mening van anderen. Het enige wat jij hoeft te doen is heel goed voor ogen hebben wat je ECHT wilt. Dan ga je automatisch al je eigen koers varen. Dan kan het je geen flikker meer schelen wat een ander van je vindt. Als je dat punt hebt bereikt dan kun je echt keihard gaan met je business.

Eerste stappen zetten

Ik doe gewoon mijn ding. Wat ik doe beweegt mij in de richting van mijn dromen en doelen. Dit klinkt waarschijnlijk makkelijker dan het is. Die eerste stappen zetten kan best pittig zijn. Maar als je bovenstaande zes punten in acht neemt dan heb je een goede basis om van die verlegenheid af te komen.

Het gaat om heel helder hebben waarom je wilt ondernemen. Voor mij was dat onder andere het gevoel van vrijheid hebben en echt iets doen waar ik passie voor voel. Dat had ik in mijn loondienst banen niet.  Ik wilde vrij zijn en de mogelijkheid om op reis te gaan wanneer ik wilde. Dat punt heb ik bereikt door te ondernemen. Als je dit helder hebt voelt het gelijk al luchtiger en lichter. Het wordt ook makkelijker.

Het blijft een kwestie van doen. Je zult iedere keer tegen dingen aanlopen binnen je business die vragen om uit je comfortzone te stappen. Ik ervaar dat nu ook. Ik stap binnenkort in een nieuw coaching traject waarvoor ik een behoorlijke investering heb gedaan. Maar ik mag bijvoorbeeld ook een gastles geven op een school waar ik vroeger zelf naar toe ging. Dit is heel tof, maar ook super spannend. Als ik dit soort dingen nu niet doe, groei ik ook niet verder.

Die eerste stappen zetten is het alle moeilijkste, maar zodra je het hebt gedaan groei je enorm. Zowel persoonlijk als in je business. Als je een jaar of 70 bent heb je geen spijt dat je die stappen toen niet hebt gezet.

Deze blog is geschreven naar aanleiding van een podcast die is opgenomen. Wil je na het lezen van deze blog nog meer horen over dit onderwerp? Dan kan ik je aanraden om de podcast te luisteren. Dit kan gratis via SpotifySoundcloud, Apple Podcast en andere platformen.

Hi!

Hi!

Ik ben Grysilde, het gezicht achter Dutch Digital Nomad en een reiziger in hart en nieren. Ik wil vrouwen inspireren om hun dromen na te jagen en te doen wat ze leuk vinden. Om niet te blijven hangen in het standaard 9 tot 5 leventje, maar een leven te leiden waar hun hart van in de fik vliegt. Ik stoom ze klaar om de stap te maken naar het online ondernemerschap, zodat ze de vrijheid krijgen om te werken waar en wanneer ze willen.