Het effect van de lockdown op online ondernemen

Wat voor effect hebben de lockdowns op online ondernemen en welke positieve punten kunnen we hieruit meenemen? Inmiddels wordt het nieuws al bijna een jaar beheerst door corona. We hebben al een lockdown moeten doorstaan en inmiddels zitten we al een paar weken in een nieuwe lockdown. Dit heeft effect op het online ondernemerschap. Ondanks dat het niet altijd makkelijk is, zitten er ook voordelen aan. Deze voordelen deel ik in deze blog.

Laat voorop staan dat ik het verschrikkelijk vind voor de ondernemers en hun medewerkers die heel hard getroffen worden door de crisis. De mensen die in de zorg werken, die dierbaren zijn verloren of zelf nog herstellende zijn van het virus. Het is echt verschrikkelijk, dat meen ik oprecht.

Toch heeft corona ook een positieve kant en die wil in deze blog uitlichten.

De voordelen van de coronacrisis op online ondernemen

#1 werken op afstand is het nieuwe normaal

Toen ik een jaar of drie geleden begon met online ondernemen was het lastig om opdrachtgevers te overtuigen dat je prima op afstand  kunt werken. Dat is behoorlijk veranderd, want thuis werken is de norm geworden.

In 2019 begrepen veel mensen niet dat ik vanuit Bali mijn werk kon doen – dat is nu wel anders. Werkgevers zien nu in dat werken op afstand prima kan en dat het in sommige gevallen zelfs productiever is. Het is normaalste zaak van de wereld geworden. Je hoeft anderen niet meer te overtuigen dat je face-to-face moet werken om een goed resultaat te behalen.

#2 Bedrijven worden creatiever

Veel ondernemers hebben hun creativiteit aan moeten boren om hun hoofd boven water te houden. Je vaste lasten gaan tenslotte gewoon door. Dit geldt vooral voor ondernemers met fysieke winkels, een restaurant of een salon. Ze stellen zichzelf de vraag hoe ze op afstand omzet kunnen genereren. Ze zetten een knop om en gaan ervoor.

Het is zo goed om als ondernemer uit je comfortzone te stappen en je wereld te verbreden. Een kapper kan bijvoorbeeld zoom meetings organiseren waarbij je persoonlijke tips geeft hoe je het haar van je kind het beste kunt knippen. Of de kapper bied uitgroeisetjes aan die je klanten kunnen afhalen of die je opstuurt, inclusief instructievideo.

Dit zijn hele creatieve oplossingen waar je van tevoren als ondernemer niet over nadenkt, maar nu toe gedwongen wordt. Het voordeel is dat je na de lockdown er ook nog inkomsten uit kunt halen.

Het is mooi om te zien dat hoe bepaalde ondernemers zich, ondanks de crisis, verder ontwikkelen. Ze brengen nieuwe producten of diensten op de markt. Ik vind het heel mooi om te zien hoe ze hun creativiteit benutten. Ze hebben als het ware een online tak aan hun bedrijf toegevoegd.

Benieuwd naar de voordelen voor freelance online ondernemers? Lees verder onder de foto.

Effect van de lockdown op online ondernemen - foto door studio Phylicia

#3 voordelen voor online freelancers

De lockdown zorgt ook voor extra werk voor online freelancers, zoals jij en ik. Een paar jaar geleden waren er minder kleine ondernemers die mijn webdesign en online marketingdiensten nodig hadden. Dat is nu wel anders. Een kapperszaak of beautysalon had alleen een offline bedrijf, maar nu zoeken ze online marketeers en webdesigners die kunnen helpen met het opbouwen van hun online bedrijfstak. Ze willen bijvoorbeeld online diensten aanbieden of een webshop toevoegen aan hun website.

De coronacrisis heeft geen negatief effect gehad op mijn business. Wel in positive zin. Er zijn veel meer mensen die nu iets online willen doen en gaan investeren in coaching. Niet alleen de cursussen, maar ook de aanvragen voor online marketing en webdesign opdrachten is vanaf maart 2020 enorm toegenomen.

Het geldt niet voor 100% van de ondernemers, maar ik vind het fantastisch om te zien dat veel ondernemers een andere mindset hebben aangenomen. In plaats van in zak en as te zitten, zoeken ze naar mogelijkheden om hun bedrijf te laten groeien en nieuwe markten aanboren. Met de juiste mindset kom je heel ver.

De toekomst voor online ondernemen

Ik verwacht dat het locatie-onafhankelijk werken blijft. Werkgevers en ondernemers hebben gezien dat je prima werk kunt afleveren vanuit huis. De faciliteiten zijn er al. Als er straks een kind ziek is en deze kan niet naar de opvang, dan zal de werkgever sneller toestemming geven om thuis te werken. Dit is mijn ogen een mooie shift die de coronacrisis teweeg heeft gebracht.

Zeker voor een digital nomad to be, is dit een positieve verandering. Je opdrachtgever ziet in dat je het werk best op afstand kunt uitvoeren. Daarnaast zien ze in hoe belangrijk online ondernemen is. De online wereld heeft echt een boost gekregen en dat is heel positief voor onze markt.

De lockdowns hebben dus ook een positief effect en ik hoop dat we dat met z’n allen ook inzien. In het nieuws wordt er vooral gefocust op de ondernemers die het zwaar hebben en daar is ook niks mis mee. Maar met deze blog wil ik laten zien dat er ook zeker positieve kanten aan de crisis zitten. Het is zo belangrijk dat we er op een positieve manier ernaar kijken. Ik denk namelijk dat we er dan veel meer uit kunnen halen.

Ik hoop dat ik je heb mogen inspireren om er juist positief naar te kijken. Laat me vooral weten wat je ervan vond en laat het me weten via Instagram.

Deze blog is geschreven naar aanleiding van een podcast die is opgenomen. Wil je na het lezen van deze blog nog meer horen over dit onderwerp? Dan kan ik je aanraden om de podcast te luisteren. Dit kan gratis via SpotifySoundcloud, Apple Podcast en andere platformen.

Hi!

Hi!

Ik ben Grysilde, het gezicht achter Dutch Digital Nomad en een reiziger in hart en nieren. Ik wil vrouwen inspireren om hun dromen na te jagen en te doen wat ze leuk vinden. Om niet te blijven hangen in het standaard 9 tot 5 leventje, maar een leven te leiden waar hun hart van in de fik vliegt. Ik stoom ze klaar om de stap te maken naar het online ondernemerschap, zodat ze de vrijheid krijgen om te werken waar en wanneer ze willen.