Hoe ik mijn geld verdeel in potjes?

Onlangs kreeg ik een mailtje van mijn boekhouder… Ik heb afgelopen jaar een goed jaar gedraaid, dus dat houdt gelijk in dat mijn inkomstenbelasting heel erg hoog was. Een goed teken, want veel belasting betalen betekent dat ik veel omzet heb gemaakt. Een nadeel is dat wanneer je er niets voor opzij zet, het nogal rauw op je dak kan vallen. Het is dus verstandig om alvast geld opzij te zetten voor dit soort uitgaven.

In deze blog vertel ik je alles over het systeem dat ik gebruik om mijn geld te verdelen.

Goed met geld

Ik ben goed met geld, al zeg ik het zelf. Ik kan bijvoorbeeld heel goed sparen. Maar ik ben ook goed in uitgeven. Daarbij dacht ik ‘vroeger’ niet echt vooruit. Op zich is daar natuurlijk niets mis mee, maar toch wilde ik dit graag veranderen, omdat ik niet voor verrassingen wil komen te staan.

Sinds januari 2021 werk ik daarom bewust met geldpotjes. Ik heb de volgende potjes aangemaakt:

 • Omzetbelasting
 • Inkomstenbelasting
 • Pensioen (o.a. investeren in vastgoed)
 • Salaris

Berekening

Ik maakte een berekening voor de verdeling over de potjes. Wat de beste verdeling voor jou is, moet je zelf bepalen. Denk hierbij aan dingen als: wat heb je nodig? Wat zijn jouw doelen met het geld? En hoe snel wil je dat bereiken? Die berekening kan ik niet voor jou maken, maar ik zal het hieronder voor het gemak wel even met je delen!

Achteraf ben ik ook heel blij dat ik met potjes ben gaan werken. Eerder zou ik, als de omzetbelasting betaald moest worden, denken waar ga ik dit vandaan halen? Nu zet ik dit van tevoren apart. Als die rekening dan komt, weet ik gelijk waarvan ik het ga betalen. Want het staat apart in een potje.

Hetzelfde geldt voor de inkomstenbelasting. Doordat ik dit al opzij had gezet, hoef ik niet na te denken waar ik die duizenden euro’s vandaag ga halen 😉

Geld verdelen

Iedere twee weken plan ik een feestelijke dag in om hiermee aan de slag te gaan; dit noem ik mijn ‘Potjesdag’. Ik kijk dan wat er de afgelopen twee weken is binnengekomen qua inkomen, belasting, etc. Ik duik dan mijn cijfers in, ondanks dat ik niet van administratie houd, want daarvoor heb ik een boekhouder, haha! Toch vind ik het belangrijk om zelf mijn geld te verdelen over de verschillende potjes, want zo ben ik me bewust van mijn cijers.

Op deze manier krijg ik namelijk inzicht in hoeveel geld er binnenkomt en hoever ik ben met sparen. Maar ook zie ik of ik nog iets anders apart moet houden.

Ik kijk dus ook naar wat ik binnenkrijg aan belastingen. Over mijn diensten betaal ik 21% btw, dat moet ik natuurlijk afdragen. Daarnaast werk ik ook met buitenlandse opdrachtgevers. Daar bereken ik geen belasting voor. Alles wat er aan belasting is binnengekomen stop ik gelijk in het potje omzetbelasting. Ik kijk hierbij niet naar wat ik momenteel aan omzetbelasting moet betalen (ofwel: ik kijk niet naar wat ik zelf heb uitgegeven aan belasting), want op deze manier spaar ik meteen een buffertje. Als je namelijk € 300,- aan belasting binnenkrijgt en je geeft zelf € 100,- uit aan belasting, dan hoef je maar € 200,- omzetbelasting te betalen… Maar ik zet alle omzetbelasting die binnenkomt in het desbetreffende potje. Zo ben ik in dit voorbeeld een buffer van € 100,- gerealiseerd. Dit is ideaal voor als ik een onverwachte grote uitgave heb.

Hoe de verdeling er bij mij precies uitziet lees je onder de foto.

Hoe ik mijn geld verdeel in potjes - dutch digital nomad

Nadat ik de omzetbelasting opzij heb gezet, blijft er dus een bepaald bedrag over op de bankrekening. Hier maak ik een splitsing van:

 • 30% in het potje inkomstenbelasting. Ik ben nu vier jaar ondernemer en heb geen startersaftrek meer, dus ik ga voor het gemak uit van 30% inkomstenbelasting. (Let op: hoe meer je verdient, hoe hoger dit wordt!)
 • 30% in het potje salaris
 • 20% laat ik staan voor zakelijke kosten
 • 20% in het potje pensioen

Je kunt natuurlijk ook een andere verdeling maken. Als je bijvoorbeeld hoge kosten hebt, kun je ervoor kiezen om 35% te laten staan voor je zakelijke kosten en 5% in je pensioen potje te stoppen.

Hoe maak jij die berekening?

Nu is het aan jou om jouw percentages te berekenen. Kijk naar wat er de afgelopen maanden is binnengekomen en wat je hebt uitgegeven. Waar gaat al je geld naar toe? Als je helder hebt hoeveel geld er binnenkomt en wat je uitgeeft, dan kun je jouw percentages berekenen.

Waar moet je rekening mee houden?

 • Hoeveel salaris wil ik mezelf uitbetalen? Maak eerst jouw minimale salaris over en kijk dan wat er nog over is.
 • Maak een apart potje met zakelijke investeringen.
 • Het potje pensioen is in je beginjaren als ondernemer misschien nog wat lastig. Je inkomen is vaak nog niet zo hoog. Hoe ga je dat doen?
 • Wat werkt voor mij op dit moment?
 • Waar sta ik nu met mijn onderneming?

Betaal je rekeningen met plezier

Voor mij is de verdeling die ik nu heb gemaakt goed. Over een half jaar kan dit weer heel anders zijn. Misschien denk ik dan wel: 30% salaris is veel te hoog. Dat heb ik helemaal niet nodig. Dan kan ik de verdeling weer anders maken. Het werken met potjes is echt een aanrader. Je komt zo niet voor verrassingen te staan.

Doordat je nu al anticipeert op je uitgaven en de kosten die gaan komen, maak je het voor jezelf leuk. Een onverwachte aanslag van de belasting die hoger uitvalt is dan geen probleem. Je hebt hiervoor een buffer opgebouwd. Het ondernemen wordt op deze manier ook veel leuker. Je gaat met plezier je rekeningen betalen. Dit is meteen ook super goed voor je moneymindset.

Ik hoop je op deze manier inzicht te geven in mijn geldgedrag. Voor mij werken deze potjes heel goed. Ik ben iemand die heel makkelijk geld uitgeeft en door dit potjessysteem kan ik dat ook met een gerust hart blijven doen.

Laat me weten of je geïnspireerd bent door deze blog. Kijk goed naar wat voor jou werkt. Misschien werk je al met zo’n potjessysteem. Werkt het voor jou ook zo fijn? Laat het me weten via een DM op Instagram.

Deze blog is geschreven naar aanleiding van een podcast die is opgenomen. Wil je na het lezen van deze blog nog meer horen over dit onderwerp? Dan kan ik je aanraden om de podcast te luisteren. Dit kan gratis via SpotifySoundcloud, Apple Podcast en andere platformen.

Hi!

Hi!

Ik ben Grysilde, het gezicht achter Dutch Digital Nomad en een reiziger in hart en nieren. Ik wil vrouwen inspireren om hun dromen na te jagen en te doen wat ze leuk vinden. Om niet te blijven hangen in het standaard 9 tot 5 leventje, maar een leven te leiden waar hun hart van in de fik vliegt. Ik stoom ze klaar om de stap te maken naar het online ondernemerschap, zodat ze de vrijheid krijgen om te werken waar en wanneer ze willen.