Top 5 manieren om nieuwe klanten aan te trekken

Als startende ondernemer wil je graag weten hoe je nieuwe klanten aantrekt. In deze blog benoem ik 5 manieren die je kunt inzetten om nieuwe klanten te werven. Dik drie jaar geleden ben ik gestart als ondernemer en ik wilde graag gelijk een goed inkomen genereren. Ik wilde alles zelf kunnen betalen, zoals mijn huur en daarnaast wilde ik door blijven investeren. Ik moest dus genoeg klanten binnenhalen. Een lange duurzame relatie met klanten is dan het beste, want je hoeft in de tussentijd geen nieuwe klanten te werven.

Deze vijf manieren maakten het voor mij makkelijk om nieuwe klanten aan te trekken:

#1 Klanten aantrekken via Facebookgroepen

In het begin van mijn ondernemersreis, was dit de nummer 1 manier om klanten te werven. Er zijn verschillende Facebookgroepen waar je oproepjes kunt plaatsen of kunt reageren op aanvragen van anderen.  Houd er wel rekening mee dat je duidelijk vermeld hoe men op je oproep moet reageren en lees zelf goed wat er van je gevraagd wordt.  Als je zelf een oproep plaatst, word je al snel overspoeld met berichtjes en als je overal achteraan moet voor extra informatie kost dat te veel tijd. Voorbeelden van Facebookgroepen zijn: Ambitieuze Meisjes, Businessbabes NL, ZZP’er gevraagd. De eerste twee zijn speciaal voor vrouwelijke ondernemers en de laatste is een hussel van mannen en vrouwen.

Tip: Lees goed wat er van je gevraagd wordt in een oproep. Welke skills zijn vereist en hoe moet je reageren? Ik heb zelf ook wel eens een oproepje geplaatst onder bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld: als je interesse hebt, mail me. Als ik dan vervolgens een PB krijg met een link naar een website, dan val je al af. Ik heb geen zin in een volle inbox en om overal achteraan te gaan. Geef dus de informatie die gevraagd wordt, daar gaan ze op screenen. 😉

#2 Freelance platformen inzetten om klanten aan te trekken

Deze gebruikte ik vooral voor content- en vertaalklussen. Er zijn verschillende platformen die freelance opdrachten aanbieden zowel nationaal als internationaal. Ik heb me niet aangemeld voor webdesignklussen, want op de internationale platformen vind je veel Indiërs die voor een fractie van jouw uurtarief een webdesign afleveren en die minstens zo goed zijn. Daar valt dus niet mee te concurreren. Wat ik vooral deed waren blogs schrijven, websites SEO proof maken en vertaalklussen. In de zoektermen gebruikte ik Dutch of Nederlands. Dan krijg je de klussen te zien waarbij ze mensen zoeken die Nederlandse content kunnen schrijven.

Voorbeeld platformen zijn: Upwork en Fiverr, dit zijn internationale platformen. Hoofdkraan.nl is een Nederlandse variant. En zo zijn er nog meer mogelijkheden. Als je Googeld op freelance platform, vind je heel veel opties. Voor sommige platformen moet je betalen, andere zijn gratis. Mijn advies is om eerst te kijken wat je uit de gratis platformen kunt halen.

Zorg ervoor dat je een compleet profiel hebt met een duidelijke foto en welke ervaring je hebt, met eventueel een link naar je portfolio. Zo krijgt de potentiële opdrachtgever een goed beeld van jou en waar je ze mee kunt helpen. Wees daarnaast ook duidelijk over je tarieven.

Weten wat je nog meer kunt doen om nieuwe klanten aan te trekken? Lees dan snel verder.

klanten aantrekken - foto door Ohzomooi

#3 Organisch klanten aantrekken

Daarmee bedoel ik gratis klanten werven. Dat doe je bijvoorbeeld met je website. Zorg dat je deze goed op orde hebt en SEO proof is. Zo ben je goed vindbaar via Google. Blijf veel content schrijven en plaatsen. Dan ziet Google dat je website up-to-date en waardevol is en zul je hoger in de zoekresultaten komen. Maar ook door veel waarde te delen via social media leren klanten je kennen en zullen ze bij je gaan kopen. Op social media moet je veel zichtbaar zijn en waardevolle tips, inspiratie en informatie delen. Je volgers willen dan meer van je weten en leren!

#4 Klanten aantrekken via sales funnels.

Door het maken van een gratis weggever laat je je mailinglijst groeien. Een weggever kan zijn: een e-book, een mini-training of een audiobundel. Kijk naar wat er past bij jouw doelgroep. Vervolgens ga je adverteren voor je gratis weggever. Deze e-mailadressen verzamel je en mail je regelmatig. Als je dan een nieuw aanbod kunt doen of ruimte hebt voor nieuwe klanten, kun je deze lijst inzetten.

#5 Klanten via via aantrekken of via netwerkevents

Vrienden, oud-collega’s, buren, familie, je kunt het zo gek niet bedenken, maar via deze manier kun je makkelijk nieuwe klanten binnenhalen. Laat iedereen in je omgeving weten wat je doet. Doordat de klant op deze manier bij je binnenkomt, hebben ze al extra vertrouwen omdat ze de persoon die jou aanbeveelt al kennen. 

Het bezoeken van netwerkevents heeft mij een aantal nieuwe klanten opgeleverd. In het begin heb ik regelmatig netwerkevents bezocht. Daar komen vaak beginnende ondernemers die een webdesigner of online marketeer nodig hebben.

Ik hoop dat deze tips je helpen bij het werven van klanten. Laat me weten op Instagram door te delen wat je aan de tips hebt en mij te taggen of stuur een persoonlijk berichtje.

Deze blog is geschreven naar aanleiding van een podcast die is opgenomen. Wil je na het lezen van deze blog nog meer horen over dit onderwerp? Dan kan ik je aanraden om de podcast te luisteren. Dit kan gratis via SpotifySoundcloud, Apple Podcast en andere platformen.

Hi!

Hi!

Ik ben Grysilde, het gezicht achter Dutch Digital Nomad en een reiziger in hart en nieren. Ik wil vrouwen inspireren om hun dromen na te jagen en te doen wat ze leuk vinden. Om niet te blijven hangen in het standaard 9 tot 5 leventje, maar een leven te leiden waar hun hart van in de fik vliegt. Ik stoom ze klaar om de stap te maken naar het online ondernemerschap, zodat ze de vrijheid krijgen om te werken waar en wanneer ze willen.