Hoe verricht je 2x zoveel werk in dezelfde tijd?

In de week van 4-11 april deed ik mee aan de helweek. Een week lang iedere ochtend om vijf uur opstaan. Het doel van de helweek is om meer grip te krijgen op je output en werk-privé balans. Mijn doel voor deze week was minder vaak mijn telefoon pakken en daar afleiding in zoeken. Ik merkte dat mij dit heel erg begon tegen te staan. In deze blog deel ik een paar inzichten met je.

Kleine introductie van de helweek

Tijdens de helweek sta je dus om vijf uur ’s ochtends op. Daarna ga je eerst een uur lang sporten. Bijvoorbeeld een fitness work-out, een pittige yogales of ademhalingsoefeningen.

Na het sporten ga ik aan het werk en wandel ik met de hond. Van 9.00-11.00 uur ’s ochtends deed ik verschillende kennissessies. De vierde dag gaat zelfs gepaard met een nacht doorhalen. Die dag ga je aan de slag met taken die je (te) lang hebt uitgesteld of die je nog niet durft te doen.

Heb je bijvoorbeeld het verlangen om op wereldreis te gaan? Dan plan je tijdens die nacht je reis. Heb je een passieproject waar je maar geen tijd voor hebt? Werk deze dan uit en zet de eerste stapjes.

Mijn grootste inzichten tot dag vier

Eén van mijn grootste inzichten tot nu toe heeft te maken met het thema focus. Op dag twee was er een kennissessie van Mark Tigchelaar.

Mark heeft een boek geschreven: Focus AAN/UIT. Daar ging zijn talk ook over. Deze is echt goud waard. Het boek staat hoog op mijn verlanglijstje. Ik had tijdens zijn sessie al zoveel eyeopeners. Een klein stukje hiervan wil ik graag met je delen in deze blog.

Tijdens de sessie van Mark deed Alex (één van de organisatoren van de helweek) een introductie. Ze vertelde over haar schermtijd. Dat ze best vaak haar telefoon er bij pakt. Dat is ook echt één van mijn struggles. Het was een doel van mij tijdens de helweek: minder vaak mijn telefoon erbij pakken. Minder afleiding zoeken in social media, mijn e-mail, het checken van nieuwssites, enzovoorts.

Je verliest 20 minuten per keer wanneer je een WhatsAppje leest

Tijdens een t.v. programma dat ik al ken of werkzaamheden die ik niet echt leuk vind, is het heel verleidelijk om mijn telefoon erbij te pakken. Ik mis dan bepaalde prikkels. Ik zoek afleiding op mijn telefoon. Voor ik het weet ben ik een half uur mijn social media en e-mail aan het checken. Dat is natuurlijk killing voor je focus.

Tijdens de kennissessie vertelde Mark dat een mens gemiddeld 200 keer per dag wordt afgeleid. Het duurt daarna vaak 20 minuten voordat je weer helemaal lekker in de flow zit. Moet je nagaan hoeveel tijd je verliest.

Stel je voor dat je bezig bent met een ingewikkelde salesfunnel. Dan is het belangrijk dat je geconcentreerd werkt. Als jij je dus laat afleiden door bijvoorbeeld een WhatsApp berichtje op je telefoon, dan heb je 20 minuten nodig om weer in je flow te komen. Dit was voor mij echt een eyeopener. Echt super zonde van mijn tijd.

Meer weten over focus aanbrengen in je dag en oude gewoontes afleren? Lees dan snel verder onder de foto.

2x zoveel werk in dezelfde tijd - foto door studio Annemarije (2)

Meer focus aanbrengen in je dag

Hoog tijd dus om mijn telefoongebruik te verminderen. Om niet in de verleiding te komen kan ik het beste mijn telefoon in een andere kamer leggen als ik aan het werk ga. Maar soms heb ik mijn telefoon nodig tijdens mijn werk. Om niet in de verleiding te komen zet ik de vliegtuigstand aan. En staat de helderheid van mijn scherm laag. Ook alle meldingen van mijn telefoon staan uit.

Ik ben er echt bewust mee bezig. Iedere keer als ik mijn telefoon wil pakken gaat er een belletje rinkelen. Dan kan ik het ook weerstaan. Het houdt me wel even op van mijn werk. Mijn brein heeft even de tijd nodig om eraan te wennen.

Hoe leer je ‘slechte gewoontes’ af

Je kunt op verschillende manieren aangeleerd gedrag afleren.

Positief: je pakt geregeld je telefoon om bevestiging te zoeken op bijvoorbeeld social media. Heb je al likes en is er al gereageerd op je post? Je kunt die bevestiging ook op een andere manier zoeken.

Pak een schriftje en schrijf hier positieve affirmaties in op:

  • Ik ben een succesvol ondernemer
  • Ik help veel mensen
  • Mensen zijn tevreden met het werk dat ik lever

Op deze manier geef je bevestiging aan jezelf.

Of maak een fotomapje met screenshots van lieve woorden die je ontvangt van je klanten. Ga die doorkijken. Daar hoef je geen social media of e-mail voor te openen.

Afstraffen: je kunt jezelf ook afstraffen als je je telefoon erbij pakt. Als je jouw telefoon erbij pakt terwijl dat niet de bedoeling is, kun je met jezelf afspreken dat je tien jumping jacks doet. Die ken je vast wel. Omhoog springen met je armen en benen wijd en sluit. Dat herhaal je dan tien keer. Het positieve is dat je gelijk werkt aan een vitaal lichaam.

Op een gegeven moment heb je jezelf afgeleerd om je telefoon te pakken. Als je dan wel de behoefte hebt aan beweging, kun je altijd jumping jacks blijven doen ;-).

Twee keer zoveel doen in dezelfde tijd

Doordat ik bewust ben van mijn telefoongebruik krijg ik veel meer gedaan. Ik kan me echt focussen op wat ik gedaan wil krijgen. Een ander doel van de helweek was dat ik mijn Cursus Creatie Blueprint wilde afkrijgen. En dat is gelukt. Iedere dag heb ik een complete module opgenomen voor mijn online cursus.

Eerder had ik hier anderhalve dag tot twee dagen voor nodig. Enkel en alleen door alle afleiding. Door er nu bewust mee bezig te zijn, krijg ik het in één dag gedaan. Ik schakel mezelf voor twee uurtjes uit en ga knallen. Ik ben veel geconcentreerder aan het werk.
Eerst zag ik het echt als een dikke vette stretch om die cursus in één week af te krijgen. En nu is het gewoon gelukt.

Ik vind het ontzettend gaaf om te zien wat het met mij doet. Het inzicht hoeveel je jezelf laat afleiden op een dag. Ik hoop dat ik je hiermee heb geïnspireerd en je je eigen telefoongebruik onder de loep kunt nemen. Sta eens stil hoe vaak je een escape zoekt uit je werk of uit verveling. Grijp je dan naar je telefoon of ga je iets anders doen?

Zoek naar een manier die bij jou past om gefocust te werken. Als ik nu al twee keer zoveel werk kan verzetten, dan kan ik straks nog minder uren per dag gaan werken. Of mijn bedrijf twee keer zo hard laten groeien.

Ben je benieuwd wat mijn bevindingen van de gehele helweek waren? Luister dan de podcast: mijn grootste inzichten n.a.v. de helweek.

Deze blog is geschreven naar aanleiding van een podcast die is opgenomen. Wil je na het lezen van deze blog nog meer horen over dit onderwerp? Dan kan ik je aanraden om de podcast te luisteren. Dit kan gratis via SpotifySoundcloud, Apple Podcast en andere platformen.

Hi!

Hi!

Ik ben Grysilde, het gezicht achter Dutch Digital Nomad en een reiziger in hart en nieren. Ik wil vrouwen inspireren om hun dromen na te jagen en te doen wat ze leuk vinden. Om niet te blijven hangen in het standaard 9 tot 5 leventje, maar een leven te leiden waar hun hart van in de fik vliegt. Ik stoom ze klaar om de stap te maken naar het online ondernemerschap, zodat ze de vrijheid krijgen om te werken waar en wanneer ze willen.