Mijn eerste digital nomad reis naar Bali

Bali is fantastisch! In deze blog vertel ik je alles over mijn eerste digital nomad reis naar dit Indonesische eiland. Welke voorbereidingen hebben we getroffen? Wat moesten we ter plekke nog regelen en hoe zag een werkdag op Bali er vaak uit? Maar ook, wat doen we de volgende keer anders.

In 2019 hadden we een jaar vol reizen gepland. Op 1 februari zijn we voor drie maanden naar Bali vertrokken, daarna waren we een maandje terug in Nederland. Vervolgens twee maanden Bangkok, weer een maandje in Nederland en toen twee maanden naar New York. In deze blog alles over onze reis naar Bali.

Voorbereidingen

Omdat ik nog niet heel lang ondernemer was en geen stabiel inkomen had, besloten we om onze woning in Nederland op te zeggen. Zo hadden we geen vaste lasten meer in Nederland. Per 1 januari 2019 hebben we de huur opgezegd en op 1 februari vertrokken we naar Bali. De meeste spullen verkochten we via Marktplaats. Wat we wilden bewaarden sloegen we op bij mijn ouders. Daar hadden we ook een kamer tot onze beschikking die we hadden ingericht als studio voor de periodes dat we in Nederland waren.

Visum

Om Bali in te komen heb je een visum nodig. Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een toeristenvisum (Visa On Arrival) of een businessvisum. Met een toeristenvisum kun je maximaal 30 tot 60 dagen op Bali verblijven. Met een businessvisum maximaal een half jaar. Deze laatste kost honderden euro’s, dus we kozen voor een toeristenvisum.

Van de Visa On Arrival zijn twee versies, de gratis versie en de betaalde. Kies je voor de gratis variant, dan moet je na dertig dagen het land verlaten. Kies je voor de betaalde versie, dan mag je het visum na dertig dagen verlengen op het immigratiekantoor voor nog eens dertig dagen.

Wij kozen voor de gratis variant van de Visa On Arrival. Na 28 dagen zijn we voor een citytrip naar Kuala Lumpur geweest. Toen we terugkeerden kregen we een nieuw visum voor dertig dagen. Na deze periode wilden we een trip naar Singapore maken, maar in plaats daarvan moesten we onverwachts terug naar Nederland. De vader van Wytze overleed namelijk plotseling. Twee weken later keerden we terug naar Bali. Gelukkig werd dit allemaal vergoed door de verzekering.

We verlieten dus iedere keer na zo’n 28 à 29 dagen het land om vervolgens weer terug te keren naar Bali voor maximaal dertig dagen.

Tickets

Nadat we uitgezocht hadden welk visum we wilden, boekten we onze tickets. We vlogen met KLM, met een tussenstop in Shanghai. Dit was niet het goedkoopste ticket, maar we wilden wel comfortabel vliegen. Tijdens het online inchecken kregen we de mogelijkheid van KLM om ons ticket te upgraden naar businessclass. Dit kostte ongeveer € 400,-. We besloten om onze reis een mooie kickstart te geven en boekten deze upgrade. Het enige nadeel is dat als je eenmaal businessclass hebt gevlogen je niet anders meer wilt, haha!

Woning op Bali

Voordat we vertrokken hebben we ook nog een woning geregeld in Bali. Je kunt er ook voor kiezen om dat ter plekke te doen en voor de eerste dagen een hotel te boeken. Je hebt veel Facebookgroepen waar villa’s worden aangeboden die je kunt huren op Bali. Je kunt er eerst een paar bezichtigen, voordat je een keuze maakt. Wij kozen voor zekerheid en begonnen in 2018 al met het zoeken naar een fijne villa op Bali. We wilden er graag eentje met een eigen zwembad. Qua huur kun je een villa op Bali vergelijken met een studentenkamer hier in Nederland. Via Airbnb hebben we een villa gevonden voor € 800,- per maand inclusief schoonmaak van zwembad, de villa en gas, water en licht.

Meer over onze digital nomad reis naar Bali lees je hieronder.

Eerste digital nomad reis Bali (1)

Wat moesten we ter plekke regelen?

Als eerste kochten we een lokale simkaart. Dat scheelt enorm in de kosten. Als je internet hebt via je Nederlandse netwerk, ben je duur uit. Met deze lokale simkaart heb je toegang tot het 3G netwerk op Bali en betaal je aanzienlijk minder.

Om je te verplaatsen op Bali is het huren van een scooter een aanrader. Op Bali kennen ze geen openbaar vervoer zoals in Nederland. Je kunt wel een soort Uber huren die je op een scooter of met een auto naar de plaats van bestemming brengt. Op veel plekken kun je een scooter huren. Zorg er wel voor dat je niet te veel betaalt.

Hoe zag een gemiddelde (werk)dag eruit?

Ik heb eerst een klein jaar gewerkt als freelancer. Ik deed webdesign en bood online marketingdiensten aan. Op het moment dat we naar Bali vertrokken, stonden mijn cursussen en coaching nog in de kinderschoenen. Tijdens mijn verblijf op Bali heb ik de online cursussen gelanceerd. Dit was veel werk en daarom bestond deze eerste digital nomad reis vooral uit werken. En minder uit ‘genieten’ en leuke dingen doen.

’s Ochtends werd ik rond half negen wakker en nam ik een verfrissende duik in het zwembad. Daarna ging ik werken en als Wytze wakker was gingen we samen ontbijten. Buiten de deur of we bestelden wat. Hierna gingen we weer aan het werk tot een uurtje of vier. We werkten vanuit onze villa of een leuk cafeetje. ’s Middags maakten we vaak een rondrit door de omgeving en ’s avonds gingen we ergens eten. Als we terugkwamen gingen we vaak nog een paar uurtjes werken.

Wat we voornamelijk op Bali hebben gedaan is overdag werken en tussendoor genieten van het lekkere weer, het goedkope heerlijke eten en de lieve mensen.

Wat doen we de volgende keer anders?

Minder werken en meer genieten. Inmiddels hebben we allebei een goedlopende business en ik merk hier ook al dat ik niet meer iedere dag hoef te werken.

Onze volgende reis naar Bali staat alweer gepland. In het najaar van 2021 gaan we weer naar het prachtige Indonesische eiland.

We gaan voor maximaal twee maanden en willen daarom een betaalde Visa On Arrival, zodat we na dertig dagen op het immigratiekantoor ons visum kunnen verlengen. Als er tegen die tijd nog geen toeristen naar Bali mogen, dan kiezen we voor een business visum. Daarmee mag je het land wel in.

Het boeken van een villa hebben we anders aangepakt. We kozen voor een grotere villa met een woonkamer die afgesloten kan worden. In Bali is het gebruikelijk dat alles open is en ik vind het een fijner idee dat het is afgesloten. Is het toch moeilijker voor ongedierte om binnen te komen ;-). We hebben nu drie slaapkamers in plaats van één. Zo kunnen we familie en vrienden uitnodigen.

Onze zoektocht startte weer via Airbnb, daar heb je een mooi overzicht van alle beschikbare villa’s. Daarna hebben we via de foto’s van de villa op Google gezocht. Daar kom je vaak dezelfde villa tegen in een Facebookgroep of kun je rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar. Via deze weg ben je veel goedkoper uit. De eigenaar hoeft dan namelijk geen commissie af te dragen aan Airbnb. En jij als huurder hoeft dan ook geen servicekosten te betalen. De villa kostte € 2000,- per maand via Airbnb, en nu kunnen we deze huren voor € 1400,- per maand. Daarvoor hebben we een gigantische villa met pooltafel, privé zwembad, drie slaapkamers met eigen badkamer, grote keuken, fijne werktafel en airconditioning.

Ten opzichte van de vorige keer regelen we ander visum, hebben we de luxere villa op een andere manier geboekt. We gaan meer genieten en leuke dingen doen, zoals fotograferen. We gaan een paar uurtjes per dag werken en de rest relaxen.

Bali heeft ons hart gestolen en we kijken er naar uit om er weer naar toe te gaan. We hebben zelfs plannen om daar in de toekomst een eigen villa te bouwen.

Wil je in die periode langskomen op Bali? Stuur me gerust een DM. Dan kun je voor een leuk prijsje een kamer bij ons huren 😉

Ben je starter en wil je graag je digital nomad reis in stijl beginnen, schrijf je dan snel in voor de Starters Workation Bali die ik in 2021 organiseer.

Deze blog is geschreven naar aanleiding van een podcast die is opgenomen. Wil je na het lezen van deze blog nog meer horen over dit onderwerp? Dan kan ik je aanraden om de podcast te luisteren. Dit kan gratis via SpotifySoundcloud, Apple Podcast en andere platformen.

Hi!

Hi!

Ik ben Grysilde, het gezicht achter Dutch Digital Nomad en een reiziger in hart en nieren. Ik wil vrouwen inspireren om hun dromen na te jagen en te doen wat ze leuk vinden. Om niet te blijven hangen in het standaard 9 tot 5 leventje, maar een leven te leiden waar hun hart van in de fik vliegt. Ik stoom ze klaar om de stap te maken naar het online ondernemerschap, zodat ze de vrijheid krijgen om te werken waar en wanneer ze willen.