Dit is waarom reizen ons gelukkig maakt

Alle millennials lijken het met elkaar eens te zijn: reizen maakt je rijker dan geld. We willen nieuwe ervaringen opdoen, culturen ontdekken en het onbekende verkennen. Reizen maakt ons simpelweg gelukkiger. In deze blog lees je precies waarom reizen ons gelukkig maakt.

Het avontuurlijke gevoel

Je kent het vast: dat enthousiaste gevoel voordat je je reis begint. Het begint al met de voorpret: wat is er te doen op je bestemming en wat ga je ontdekken? Het idee van een nieuwe plek waar je nog nooit bent geweest, niemand die je daar kent en geen routinematige activiteiten geven je het gevoel alsof je Columbus himself bent. Er gaat letterlijk een nieuwe wereld voor je open met enorm veel opties. Het lijken haast wel vlinders die je in je buik voelt. Voordat je in het vliegtuig, de trein of de auto stapt, kun je al niet meer wachten. Het avontuur wacht en je bent er helemaal klaar voor.

Reizen geeft je een frisse blik

Eenmaal aangekomen op bestemming, wordt dit avontuurlijke geluksgevoel alleen nog maar versterkt. Je voelt je weer als een kind: alles wat je tegenkomt is nieuw en bekijk je met een frisse blik. Van de enorme wolkenkrabbers is Singapore, tot de voorbijgaande fashionable Upper East siders in New York City en de goddelijke streetfood kraampjes in Vietnam: je ervaart alles weer voor de eerste keer en dat roept een gevoel van verwondering in op. De wereld om je heen is niet saai en grauw, maar juist ongelofelijk interessant en werkelijk magisch. Die frisse blik… dat is een van de redenen waarom reizen ons gelukkig maakt.

De mensen om je heen

Op een nieuwe plek ken je haast niemand. De lokale bevolking heeft andere gebruiken en je medereizigers zijn ongeïnteresseerd over je levensgeschiedenis in Nederland. Klinkt dit vervelend? Juist niet! Andere culturen geven je een nieuw perspectief op de wereld en laten zien hoe het ook anders kan. Denk aan normen zoals gastvrijheid en openheid die in Nederland soms ver te zoeken zijn. En wat betreft je medereizigers: het zijn je gelijkgestemde. Jullie zijn allemaal op reis en begrijpen elkaar. Niemand vraagt moeilijke vragen over je toekomst of over je geschiedenis. Jullie leven vandaag en genieten nu.

Leven in het nu maakt gelukkig

Dat brengt ons meteen bij het volgende punt: je leeft met de dag. In plaats van een bomvolle agenda met afspraken en deadlines, ervaar je tijdens het reizen meer rust. Al heb je als digital nomad natuurlijk wel deadlines waar je je aan moet houden, je hebt ook veel vrijheid om je tijd zelf in te plannen. Ook lijdt je een stuk minder onder sociale verplichtingen of druk: op reis kun je lekker doen wat jij wilt. In plaats van dagen vooruit plannen, kun je in het moment leven en met de dag beslissen wat je gaat doen. 

Dankbaarheid

Al deze factoren dragen bij aan een algeheel gevoel van geluk en vooral ook dankbaarheid. In het dagelijks leven kunnen we nog wel eens wat af zeuren: slecht weer, vroeg opstaan, geen geld en ga zo maar door. Wanneer we reizen, staan we juist stil bij alles wat ons gegund is. De grootsheid van de natuur en cultuur die deze wereld te bieden heeft en dit met eigen ogen aanschouwen, kan je heel klein laten voelen. Je voelt je deel van een groter geheel en dat verruimt daadwerkelijk je geest. 

Kun jij je vinden in deze punten waarin wij uitleggen waarom reizen ons gelukkig maakt? Of heb je nog andere redenen? Deel ze gerust in de Facebookcommunity.

Wil je graag meer reizen, maar weet je niet hoe je moet combineren met werk en geld verdienen? Misschien kan de digital nomad introductiecursus je op weg helpen.

Geschreven door: Noah Vink

Hi!

Hi!

Ik ben Grysilde, het gezicht achter Dutch Digital Nomad en een reiziger in hart en nieren. Ik wil vrouwen inspireren om hun dromen na te jagen en te doen wat ze leuk vinden. Om niet te blijven hangen in het standaard 9 tot 5 leventje, maar een leven te leiden waar hun hart van in de fik vliegt. Ik stoom ze klaar om de stap te maken naar het online ondernemerschap, zodat ze de vrijheid krijgen om te werken waar en wanneer ze willen.